Рецепти
Бело телешко вариво
Телешко месо во вкусен сос од павлака и бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(800 Грама)
Кромид(2 мали главици )
Бело вино(2,5 Децилитри)
Магдонос(1 Китка)
Бистра зеленчукова супа(5 Децилитри)
Путер(30 Грама)
Павлака(1,5 Децилитар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Исчистете го кромидот, исечете го на парчиња и пржете го на половина од путерот.
- Во меѓувреме исечете го меото на коцки, набрашнете ги парчињата месо и пржете ги на останатиот путер додека да заруменат.
- Месото префрлете го во тавата со кромидот, полијте го со топлата супа и варете го 25 минути на тивок оган.
- Ставете го виното во еден сад и варете го на тивко додека да се намали до половина.
- Додајте ја павлаката, посолете го месото, попиперете го и оставете го да проврие.
- Со сосот од вино полијте го месото и варете го уште 2 минути.
- Зачинете го варивото со исечкан магдонос и сервирајте го.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во