Рецепти
Бело телешко вариво Ана Ѓорова

Телешко месо во вкусен сос од павлака и бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(800 Грама)

Кромид(2 мали главици )

Бело вино(2,5 Децилитри)

Магдонос(1 Китка)

Бистра зеленчукова супа(5 Децилитри)

Путер(30 Грама)

Павлака(1,5 Децилитар)

Брашно

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Исчистете го кромидот, исечете го на парчиња и пржете го на половина од путерот.
  2. Во меѓувреме исечете го меото на коцки, набрашнете ги парчињата месо и пржете ги на останатиот путер додека да заруменат.
  3. Месото префрлете го во тавата со кромидот, полијте го со топлата супа и варете го 25 минути на тивок оган.
  4. Ставете го виното во еден сад и варете го на тивко додека да се намали до половина.
  5. Додајте ја павлаката, посолете го месото, попиперете го и оставете го да проврие.
  6. Со сосот од вино полијте го месото и варете го уште 2 минути.
  7. Зачинете го варивото со исечкан магдонос и сервирајте го.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: