Рецепти
Биг Мек бургер
Рецепт за Биг Мек од МекДоналдс со говедско месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Хопла(150 Грама)
Мајонез(150 Грама)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Кромид(1 Главица)
Бел дестилиран оцет(1 Кафена лажица)
Кечап(1 Кафена лажица)
Сол(2 Кафени лажици)
Бургер леб(3 Парчиња)
Ајсберг(1 )
Гауда кашкавал(1 Парче)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт ви се потребни помалку од 40 минути
- Најпрвин подгответе прелив за салата (3 супени лажици масло, 1-2 супени лажици оцет, помала главица рендан кромид и сол, шеќер и бибер по вкус и сечкан магдонос, целер, мајчина душичка) и сос од кисели краставички (1 чаша ситно сечкани кисели краставички, 6 супени лажици сенф, 1 супена лажица солена вода од краставичките, 1 свеж копар ситно исечкан) и ставете ги во сад за матење.
- Потоа, во истата смеса додајте го шеќерот, оцетот, кечапот, солта и 1 супена лажица ситно исечкан кромид, ставете на оган и кратко промешајте, околу 30 секунди.
- Пред употреба на сосот, пожелно е да го оставите во фрижидер да отстои половина до еден час за да се соединат состојките.
- За подготовка на бургер лебот, потребни ви се три парчиња, од кои двата ги сечете на пола и го користите само дното, а едниот бургер леб со сусам оди на врвот од Биг Мекот.
- Говедската плескавица ја пржите во масло за готвење, додека не потемни.
- Започнете со еден слој на кашкавал само на првото лепче одоздола и потоа додајте го претходно подготвениот сос на секое лепче, исечканата ајсберг салата и месото.
- Можете да го стоплите бургерот неколку минути. Уживајте!
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во