Рецепти
Биг Мек бургер Ана Ѓорова

Рецепт за Биг Мек од МекДоналдс со говедско месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Хопла(150 Грама)

Мајонез(150 Грама)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Кромид(1 Главица)

Бел дестилиран оцет(1 Кафена лажица)

Кечап(1 Кафена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Бургер леб(3 Парчиња)

Плескавица говедска(2 )

Кисели краставички(2 )

Ајсберг(1 )

Гауда кашкавал(1 Парче)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт ви се потребни помалку од 40 минути

  1. Најпрвин подгответе прелив за салата (3 супени лажици масло,  1-2 супени лажици оцет, помала главица рендан кромид и сол, шеќер и бибер по вкус и сечкан магдонос, целер, мајчина душичка) и сос од кисели краставички (1 чаша ситно сечкани кисели краставички, 6 супени лажици сенф, 1 супена лажица солена вода од краставичките, 1 свеж копар ситно исечкан) и ставете ги во сад за матење.
  2. Потоа, во истата смеса додајте го шеќерот, оцетот, кечапот, солта и 1 супена лажица ситно исечкан кромид, ставете на оган и кратко промешајте, околу 30 секунди.
  3. Пред употреба на сосот, пожелно е да го оставите во фрижидер да отстои половина до еден час за да се соединат состојките.
  4. За подготовка на бургер лебот, потребни ви се три парчиња, од кои двата ги сечете на пола и го користите само дното, а едниот бургер леб со сусам оди на врвот од Биг Мекот.
  5. Говедската плескавица ја пржите во масло за готвење, додека не потемни.
  6. Започнете со еден слој на кашкавал само на првото лепче одоздола и потоа додајте го претходно подготвениот сос на секое лепче, исечканата ајсберг салата и месото.
  7. Можете да го стоплите бургерот неколку минути. Уживајте!
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: