Рецепти
Богата тава со кременадли
Гурманска тава од месо и зеленчук за вкусен, семеен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(3 Главици)
Лук(1 Главица)
Зелена пиперка(2 )
Сува везена црвена пиперка(3 )
Модар патлиџан(1 )
Тиквичка(1 )
Компир(2 )
Домат(1 )
Боранија(200 Грама)
Морков(3 )
Магдонос(1 Китка)
Целер(2 Гранчиња)
Супа од печурки(1 Пакување)
Вегета(1 Супена лажица)
Буковец(1 Супена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Масло(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Сите состојки (освен кременадлите) се сечкаат и се пропржуваат во масло, потоа се посолуваат и се зачинуваат.
- Кременадлите се варат во 1 литар вода со малку сол. Кога ќе бидат полусварени, им се вади коската, а месото се сечка на покрупни парчиња.
- Половина од пропржената смеса се става во огноотпорен сад (или во земјена тава).
- Потоа и половина од месото се става во средината, а остатокот од смесата го ставаме врз кременадлите. Врз сето тоа се додаваат преостанатите парчиња кременадли.
- Водата, во која претходно се вареше месото, се истура врз наредената тава. Се става и крем-супата од печурки.
- На крај одозгора се редат црвени суви пиперки, па тавата се пече во загреана рерна на 200 степени околу 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во