Рецепти
Богата тава со кременадли Ана Ѓорова

Гурманска тава од месо и зеленчук за вкусен, семеен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свински кременадли(6 )

Кромид(3 Главици)

Лук(1 Главица)

Зелена пиперка(2 )

Сува везена црвена пиперка(3 )

Модар патлиџан(1 )

Тиквичка(1 )

Компир(2 )

Домат(1 )

Боранија(200 Грама)

Морков(3 )

Магдонос(1 Китка)

Целер(2 Гранчиња)

Супа од печурки(1 Пакување)

Бибер

Вегета(1 Супена лажица)

Буковец(1 Супена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Масло(200 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Сите состојки (освен кременадлите) се сечкаат и се пропржуваат во масло, потоа се посолуваат и се зачинуваат.
  2. Кременадлите се варат во 1 литар вода со малку сол. Кога ќе бидат полусварени, им се вади коската, а месото се сечка на покрупни парчиња.
  3. Половина од пропржената смеса се става во огноотпорен сад (или во земјена тава).
  4. Потоа и половина од месото се става во средината, а остатокот од смесата го ставаме врз кременадлите. Врз сето тоа се додаваат преостанатите парчиња кременадли.
  5. Водата, во која претходно се вареше месото, се истура врз наредената тава. Се става и крем-супата од печурки.
  6. На крај одозгора се редат црвени суви пиперки, па тавата се пече во загреана рерна на 200 степени околу 40 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: