Рецепти
Богато пилешко во сос
Интересен рецепт за сочно пилешко месо во доматен сос и зеленчуци
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1,2 Килограм)
Домат(300 Грама)
Кромид(2 Главици)
Целер(1 страк )
Морков(1 )
Сланина(50 Грама)
Босилек(1 Китка)
Бело вино(1/2 Чаша)
Масло(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Од пилето отстранете ги сите мали влакненца внимателно горејќи ги, потоа измијте го, избришете го и поделете го на 8 делови. Исчистете ги целерот, морковот и кромидот, кромидот исечкајте ги на тенки резанки, а останатиот зеленчук ситно исечкајте го.
- Од сланината отстранете го масниот дел и исечете ја на мали коцки. Префрлете ја во тава и пржете ја на 2 лажици масло 5 минути, мешајќи ја со дрвена лажица.
- Во тавата ставете ги парчињата пилешко месо, зголемете ја температурата и пржете го месото вртејќи ги со дрвена лажица се додека не зарумени. Посолете го, попиперете го и по 2 минути тргнете го од тава.
- Во маснотијата во која се пржеше месото дидајте ги останатото масло, кромидот и подготвениот зеленчук. Намалете ја температурата и пржете го зеленчукот 5 минути, без да зарумени.
- Повторно вратете ги парчињата пилешко месо во тавата, оставете ги да се загреат, па полијте ги со вино, зголемете ја температурата и оставете целото вино да испари.
- Намалете ја повторно температурата, додајте ги исечканите домати (исчистени од семките, лушпата и течноста), поклопете ја тавата и пржете ги 25 минути. неколку минути пред да ги тргнете од оган додајте го исечканиот босилек и сервирајте ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во