Рецепти
Богато пилешко во сос Ана Ристеска

Интересен рецепт за сочно пилешко месо во доматен сос и зеленчуци

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле(1,2 Килограм)

Домат(300 Грама)

Кромид(2 Главици)

Целер(1 страк )

Морков(1 )

Сланина(50 Грама)

Босилек(1 Китка)

Бело вино(1/2 Чаша)

Масло(4 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Од пилето отстранете ги сите мали влакненца внимателно горејќи ги, потоа измијте го, избришете го и поделете го на 8 делови. Исчистете ги целерот, морковот и кромидот, кромидот исечкајте ги на тенки резанки, а останатиот зеленчук ситно исечкајте го.
  2. Од сланината отстранете го масниот дел и исечете ја на мали коцки. Префрлете ја во тава и пржете ја на 2 лажици масло 5 минути, мешајќи ја со дрвена лажица.
  3. Во тавата ставете ги парчињата пилешко месо, зголемете ја температурата и пржете го месото вртејќи ги со дрвена лажица се додека не зарумени. Посолете го, попиперете го и по 2 минути тргнете го од тава.
  4. Во маснотијата во која се пржеше месото дидајте ги останатото масло, кромидот и подготвениот зеленчук. Намалете ја температурата и пржете го зеленчукот 5 минути, без да зарумени.
  5. Повторно вратете ги парчињата пилешко месо во тавата, оставете ги да се загреат, па полијте ги со вино, зголемете ја температурата и оставете целото вино да испари.
  6. Намалете ја повторно температурата, додајте ги исечканите домати (исчистени од семките, лушпата и течноста), поклопете ја тавата и пржете ги 25 минути. неколку минути пред да ги тргнете од оган додајте го исечканиот босилек и сервирајте ги.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: