Рецепти
Богато пилешко во сос Ана Ристеска

Интересен рецепт за сочно пилешко месо во доматен сос и зеленчуци

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле(1,2 Килограм)

Домат(300 Грама)

Кромид(2 Главици)

Целер(1 страк )

Морков(1 )

Сланина(50 Грама)

Босилек(1 Китка)

Бело вино(1/2 Чаша)

Масло(4 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Од пилето отстранете ги сите мали влакненца внимателно горејќи ги, потоа измијте го, избришете го и поделете го на 8 делови. Исчистете ги целерот, морковот и кромидот, кромидот исечкајте ги на тенки резанки, а останатиот зеленчук ситно исечкајте го.
  2. Од сланината отстранете го масниот дел и исечете ја на мали коцки. Префрлете ја во тава и пржете ја на 2 лажици масло 5 минути, мешајќи ја со дрвена лажица.
  3. Во тавата ставете ги парчињата пилешко месо, зголемете ја температурата и пржете го месото вртејќи ги со дрвена лажица се додека не зарумени. Посолете го, попиперете го и по 2 минути тргнете го од тава.
  4. Во маснотијата во која се пржеше месото дидајте ги останатото масло, кромидот и подготвениот зеленчук. Намалете ја температурата и пржете го зеленчукот 5 минути, без да зарумени.
  5. Повторно вратете ги парчињата пилешко месо во тавата, оставете ги да се загреат, па полијте ги со вино, зголемете ја температурата и оставете целото вино да испари.
  6. Намалете ја повторно температурата, додајте ги исечканите домати (исчистени од семките, лушпата и течноста), поклопете ја тавата и пржете ги 25 минути. неколку минути пред да ги тргнете од оган додајте го исечканиот босилек и сервирајте ги.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: