Рецепти
Болоњезе тортелини Ана Ѓорова

Домашни тестенини со сос од јунешко месо и домати

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Јајце(12 )

Кромид(1 Главица)

Морков(2 )

Јунешко мелено месо(600 Грама)

Домат(500 Грама)

Морско оревче(3 Парчиња)

Доматно пире(4-5 Супени лажици)

Црвено вино(100 Милилитри)

Свеж магдонос(1 Китка)

Масло(2-3 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Рендан пармезан(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

ТЕСТО:

  1. Во тава ставете го брашното, едно по едно кршете 10 јајца и додавајте ги во тавата. За тесто за равиоли, тортелини, лазањи и слично се става 1 јајце на 100 грама брашно.
  2. Замесете го тестото убаво и ставете го врз набрашнета површина, а потоа поделете го на 6 дела и формирајте од секој дел топка.

ФИЛ:

  1. Во тенџере ставете изрендан морков и исечкан кромид.
  2. Малку пропржете, а потоа додајте половина од меленото месо и убаво промешајте.
  3. Додајте ги претходно исечканите домати и црвеното вино и оставете да се готви. Посолете и додајте бибер по желба и потоа кога ќе се зготви тргнете настрана.
  4. На оган ставете друга тава со путер и ставете го преостанатото месо да се пржи, а потоа ставете го во сад настрана.
  5. Во садот со месото додајте 2 лажици пармезан, рендано морско оревче и 2 жолчки и убаво соединете.

ПОДГОТОВКА:

  1. Расукајте ги топките тесто на набрашнета површина во тенки кори.
  2. Со нож исечете ги корите на квадрати со големина околу 5 см, а потоа секое парче филувајте го со подготвениот фил од пармезан, месо и 2 жолчки и формирајте тортелини.
  3. Сварете ги готовите тортелини во посолена вода околу 15-тина минути.
  4. Сварените тортелини ставете ги во тенџерето со доматите и месото, убаво промешајте за да впијат од сосот и ставете ги на оган кратко да се пропржат.
  5. На крај послужете ги тортелините во чинија, изрендајте морско оревче и додајте ситно сечкан магдонос. Наросете и пармезан по желба и уживајте!
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: