Рецепти
Бомбици од сирење Ана Ѓорова

Бомбици од рикота сирење извалкани во микс на состојки што се одлични за мезе или како додаток на трпезата за разни пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Рикота сирење(250 Грама)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(по желба )

Свеж босилек

Сушен темјан(или свеж )

Свежо нане

Сушен домат(25 Грама)

Зелени маслинки(25 Грама)

Кари во прав(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во подлабок сад ставете го рикота сирењето и зачинете го со сол и бибер. Испасирајте го со виљушка да нема грутки и да добие кремаст состав.
  2. Сирењето оставете го во фрижидер околу 30-тина минути.
  3. Во меѓувреме на маслинките извадете им ги семките и иситнете ги во блендер, па ставете ги во чинија настрана.
  4. Сувиот домат исто така изблендирајте го и ставете го во друга чинија настрана.
  5. Ароматичните тревки (босилекот, темјанот и нането) измијте ги и исушете ги, а потоа ситно исчекајте ги или изблендирајте ги во блендерот, па тргнете ги во чинија настрана.
  6. Смесата со рикота сирењето извадете ја од фрижидер и формирајте бомбици со големина на орев.
  7. Потоа секоја бомбица валкајте ја во 4 различни мешавини (во една чинија кари, во друга ароматичните тревки, во трета маслинките и во четвртата чинија суви домати).
  8. Бомбиците послужете ги веднаш или оставете ги во фрижидер да отстојат до утредента.

 

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: