Рецепти
Бомбици од сирење
Бомбици од рикота сирење извалкани во микс на состојки што се одлични за мезе или како додаток на трпезата за разни пригоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Рикота сирење(250 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(по желба )
Сушен темјан(или свеж )
Сушен домат(25 Грама)
Зелени маслинки(25 Грама)
Кари во прав(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во подлабок сад ставете го рикота сирењето и зачинете го со сол и бибер. Испасирајте го со виљушка да нема грутки и да добие кремаст состав.
- Сирењето оставете го во фрижидер околу 30-тина минути.
- Во меѓувреме на маслинките извадете им ги семките и иситнете ги во блендер, па ставете ги во чинија настрана.
- Сувиот домат исто така изблендирајте го и ставете го во друга чинија настрана.
- Ароматичните тревки (босилекот, темјанот и нането) измијте ги и исушете ги, а потоа ситно исчекајте ги или изблендирајте ги во блендерот, па тргнете ги во чинија настрана.
- Смесата со рикота сирењето извадете ја од фрижидер и формирајте бомбици со големина на орев.
- Потоа секоја бомбица валкајте ја во 4 различни мешавини (во една чинија кари, во друга ароматичните тревки, во трета маслинките и во четвртата чинија суви домати).
- Бомбиците послужете ги веднаш или оставете ги во фрижидер да отстојат до утредента.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во