Рецепти
Бомбици од тиквички и компири
За подготовка на тиквички постојат безброј начини, а ние Ви нудиме интересно-вкусна варијанта за здрав ручек или предјадење од печени тиквички, компир и кашкавал во форма на бомбици кои се топат во уста
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(300 Грама)
Компир(600 Грама)
Рендан пармезан(30 Грама)
Јајце(2 )
Свеж магдонос(1 Китка)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Кашкавал(125 Грама)
Лебни трошки(4 Супени лажици)
Сусам(1 Супена лажица)
Масло(1 Супена лажица)
Лук(1 Чешне)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во тенџере со зовриена вода ставете ги нелупените компири и варете ги околу 30 минути. Потоа исцедете ги, излупете ги и испасирајте ги со вилушка. Оставете ги настрана да се подоладат.
- Тиквичките измијте ги и изрендајте ги со ренде на крупни парчиња, а потоа оставете ги да се исцедат.
- Во поголем сад ставете ги исцедените тиквички, испасираните компири, јајцата, ренданиот пармезан, исечканиот магдонос, ситно сечканото лукче, сол и бибер. Убаво измешајте и соединете ја смесата со дланките.
- Кашкавалот исечете го на коцки со димензии околу 1.5 сантиметри. Земете дел од тестото со тиквички, сплескајте го со дланките и во центарот ставете 1 коцкичка кашкавал. Покријте го со дланките и формирајте бомбица.
- Лебните трошки измешајте ги со сусамот. Добиените бомбици извалкајте ги внимателно во смесата од лебните трошки и ставете ги во огноотпорен сад со намастена хартија за печење. Постапката повторете ја со преостанатата смеса.
- Така подготвените бомбици, попрскајте ги со малку масло и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200°C, околу 20 минути додека не добијат убава златнoжолта боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во