Рецепти
Бомбици со јајца Ана Ѓорова

Декоративно предјадење од јајца во овесни и пченични снегулки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 )

Кромид(1 Главица)

Масло

Пченични снегулки(100 Грама)

Овесни снегулки(100 Грама)

Вода(400 Милилитри)

Коцка за супа од зеленчук(1/2 )

Сол

Бибер

Брашно(5 Супени лажици)

Лебни трошки(5 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Сварете тврдо четири јајца, изладете ги и излупете ги.
  2. Кромидот исечкајте го ситно и пропржете го со две лажици загреано масло околу 5 минути.
  3. Додајте ги пченичните и зобените снегулки, водата и изронетата коцка за супа. Добро измешајте и варете на тивка температура околу 3 минути да добиете црврста, леплива смеса.
  4. Смесата тргнете ја од оган, додајте ги зачините, па оставете да се лади.
  5. Млаката смеса поделете ја на четири дела. Со влажни дланки сплескајте еден дел од смесата и во неа завиткајте едно тврдоварено јајце. Смесата убаво завиткајте ја околу јајцето и добро распоредете ја.
  6. На ист начин со смеса обложете ги и преостанатите три јајца. Смесата не смее да биде премногу сува бидејќи при пржењето може да испука.
  7. Во еден сад ставете брашно, во друг изматете ги јајцата, а во трет ставете ги лебните трошки. Секое јајце валкајте го прво во брашно, па во јајца и на крај во лебни трошки. Пржете ги јајцата во поголема количина загреано масло додека заруменат.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: