Рецепти
Бомбици со смокви Ана Ѓорова

Необични бомбици од полнети смокви со ореви, извалкани во чоколадна смеса

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Смоква(20-30 )

Ореви(20-30 )

Шеќер(400 Грама)

Млеко(20 Супени лажици)

Мелени бисквити(250 Грама)

Мелени ореви(250 Грама)

Маргарин(125 Грама)

Црно чоколадо(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Смоквите се ставаат во вода да зовријат и се цедат. Потоа се полнат со јатка орев.
  2. Шеќерот и млекото се ставаат во тенџере на оган и се меша додека шеќерот не се растопи, а потоа се додаваат мелените бисквити и мелените ореви.
  3. Смесата се меша убаво и се додава маргаринот и црното чоколадо. Се меша додека не се растопи чоколадото, а потоа се остава да се олади.
  4. Во добиената смеса се валкаат смоквите и се формираат бомбици.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: