Рецепти
Боранија со чадена сланина и компири Ана Ристеска

Превкусна комбинација за ручек со која нема да погрешите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Боранија(750 Грама)

Компир(750 Грама)

Димена сланина(250 Грама)

Јајце(4 )

Кашкавал(100 Грама)

Путер(70 Грама)

Млеко(250 Милилитри)

Лимон(1/2 )

Вегета(1 Кафена лажица)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Боранијата ја сечкаме на парчиња и 5 минути ја вариме во посолена зовриена вода во тенџере на оган. Сварената боранија ја ставаме во длабок сад.
  2. Лентите сланина ги сечкаме на покрупни парчиња и ги додаваме во садот. Лимонот го цедиме во цедалка, го додаваме во садот и промешуваме.
  3. Во длабок сад ги кршиме јајцата. Го налеваме млекото. Посолуваме, наросуваме бибер и додаваме вегета и промешуваме.
  4. К0мпирите ги сечкаме на кругови.
  5. Половина од боранијата со сланина ставаме во огноотпорен сад намрсен со путерот. Прекриваме со круговите компири. Во садот ја додаваме преостанатата боранија со сланина. Преливаме со мешавината од јајца и млеко.
  6. На покрупната страна од рендето во садот го рендаме кашкавалот. Попрскуваме масло за јадење.
  7. Садот го ставаме во рерна, печеме 45 минути на 180 степени и го вадиме од рерна.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: