Рецепти
Боранија со чадена сланина и компири
Превкусна комбинација за ручек со која нема да погрешите
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Боранија(750 Грама)
Компир(750 Грама)
Димена сланина(250 Грама)
Јајце(4 )
Кашкавал(100 Грама)
Путер(70 Грама)
Млеко(250 Милилитри)
Лимон(1/2 )
Вегета(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Боранијата ја сечкаме на парчиња и 5 минути ја вариме во посолена зовриена вода во тенџере на оган. Сварената боранија ја ставаме во длабок сад.
- Лентите сланина ги сечкаме на покрупни парчиња и ги додаваме во садот. Лимонот го цедиме во цедалка, го додаваме во садот и промешуваме.
- Во длабок сад ги кршиме јајцата. Го налеваме млекото. Посолуваме, наросуваме бибер и додаваме вегета и промешуваме.
- К0мпирите ги сечкаме на кругови.
- Половина од боранијата со сланина ставаме во огноотпорен сад намрсен со путерот. Прекриваме со круговите компири. Во садот ја додаваме преостанатата боранија со сланина. Преливаме со мешавината од јајца и млеко.
- На покрупната страна од рендето во садот го рендаме кашкавалот. Попрскуваме масло за јадење.
- Садот го ставаме во рерна, печеме 45 минути на 180 степени и го вадиме од рерна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во