Рецепти
Брускети со смоква
Крцкави лепчиња со прелив од смокви како совршена идеја за ужинка со некој лесен пијалак за Вас и пријателите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Смоква(225 Грама)
Кафеав шеќер(15 Грама)
Балсамико оцет(30 Милилитри)
Багет(1 )
Рикота сирење(200 Грама)
Пекан ореви(1/4 Чаша)
Сушен темјан(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Загрејте ја рерната на максимум.
- Исечете ги смоквите на четвртинки, ставете ги во огноотпорен сад со фолија (оставете настрана 5-6 свежи исечкани смокви за подоцна), и прелијте ги со балсамико и кафеав шеќер. Печете во рерна 15-20 минути додека смоквите не омекнат.
- Извадете ги од рерна и кога ќе се подоладат, изблендирајте ги или испасирајте ги со вилушка додавајќи им балсамико оцет по желба. Изблендираната смеса од смокви ставете ја во сад во фрижидер да се олади.
- Исечете го багетот на парчиња, премачкајте ги парчињата со маслиново масло, додајте од рикота сирењето, смесата од смокви, сечкани пекан ореви, 5-6 парчиња свежи смокви, наросете со сушен темјан и ставете во рерна додека лепчињата не се испечат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во