Рецепти
Брускети со смоква Ана Ѓорова

Крцкави лепчиња со прелив од смокви како совршена идеја за ужинка со некој лесен пијалак за Вас и пријателите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Смоква(225 Грама)

Кафеав шеќер(15 Грама)

Балсамико оцет(30 Милилитри)

Багет(1 )

Рикота сирење(200 Грама)

Пекан ореви(1/4 Чаша)

Сушен темјан(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Загрејте ја рерната на максимум.
  2. Исечете ги смоквите на четвртинки, ставете ги во огноотпорен сад со фолија (оставете настрана 5-6 свежи исечкани смокви за подоцна), и прелијте ги со балсамико и кафеав шеќер. Печете во рерна 15-20 минути додека смоквите не омекнат.
  3. Извадете ги од рерна и кога ќе се подоладат, изблендирајте ги или испасирајте ги со вилушка додавајќи им балсамико оцет по желба. Изблендираната смеса од смокви ставете ја во сад во фрижидер да се олади.
  4. Исечете го багетот на парчиња, премачкајте ги парчињата со маслиново масло, додајте од рикота сирењето, смесата од смокви, сечкани пекан ореви, 5-6 парчиња свежи смокви, наросете со сушен темјан и ставете во рерна додека лепчињата не се испечат.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: