Рецепти
Брза раванија Ана Ѓорова

Вратете се во детството со вкусната, а едноставна раванија што ќе биде на вашата трпеза за кратко време

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Шеќер(14 лажици + 500 грама за шербет )

Масло(15 Супени лажици)

Млеко(16 Супени лажици)

Брашно(13 Супени лажици)

Гриз(14 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Се матат 4 јајца со 14 лажици шеќер како за торта, па се додаваат 15 лажици масло, 16 лажици млеко (по желба може и вода наместо млеко), 13 лажици брашно измешани со 14 лажици гриз и со едно пакетче печиво.
  2. Рерната не се загрева предвреме. Смесата се истура во тепсија бр. 30 (претходно намастена и набрашнета), па потоа рерната се вклучува и тестото се става да се пече. Проверете со чепкалка дали е испечено, па оставете го да се олади.
  3. Во меѓувреме подгответе шербет: 500 г шеќер се вари со 1 литар вода додека убаво зовријат и шеќерот се растопи, додајте пакетче ванилин шеќер.
  4. Печеното тесто извадете го од рерна, исечете го на коцки и оставете да се олади, па откако шербетот ќе биде готов, со него попарете го изладеното тесто.
  5. Оставете убаво да впие, па послужете.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: