Рецепти
Брза раванија
Вратете се во детството со вкусната, а едноставна раванија што ќе биде на вашата трпеза за кратко време
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Шеќер(14 лажици + 500 грама за шербет )
Масло(15 Супени лажици)
Млеко(16 Супени лажици)
Брашно(13 Супени лажици)
Гриз(14 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Се матат 4 јајца со 14 лажици шеќер како за торта, па се додаваат 15 лажици масло, 16 лажици млеко (по желба може и вода наместо млеко), 13 лажици брашно измешани со 14 лажици гриз и со едно пакетче печиво.
- Рерната не се загрева предвреме. Смесата се истура во тепсија бр. 30 (претходно намастена и набрашнета), па потоа рерната се вклучува и тестото се става да се пече. Проверете со чепкалка дали е испечено, па оставете го да се олади.
- Во меѓувреме подгответе шербет: 500 г шеќер се вари со 1 литар вода додека убаво зовријат и шеќерот се растопи, додајте пакетче ванилин шеќер.
- Печеното тесто извадете го од рерна, исечете го на коцки и оставете да се олади, па откако шербетот ќе биде готов, со него попарете го изладеното тесто.
- Оставете убаво да впие, па послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во