Рецепти
Буковки со салата од туна
Вкусно и интересно предјадење што ќе ви стане омилено
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Буковка (печурка)(12 свежи )
Туна во конзерва(250 Грама)
Брашно(100 Грама)
Зелени маслинки(без семки 100 грама )
Целер(1 корен )
Лимон(1/2 )
Мелени ореви(50 Грама)
Јајце(1 варено )
Лук(1 Чешне)
Црвена пиперка(конзервирана 1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Коренот од целер исечкајте го на покрупни парчиња и обарете го во тенџере со зовриена вода. Откако ќе се излади, со рака истиснете ја водата.
- Киселите краставички, конзервираната пиперка и вареното јајце исечкајте ги на ситни коцки и измешајте ги со ситно сечканите лук, маслинки без семки, коренот од целер и магдоносот.
- Во садот додајте ги мелените ореви и иситнетата туна, па прелијте со сокот од лимон.
- Зачинете со сол и бибер и измешајте ја салатата.
- На буковките отсечете им ги рачките и исечкајте ги рачките на коцки.
- Буковките набрашнете ги и пржете ги на загреано маслиново масло во тава на оган.
- Ставете ги во чинија обложена со хартија, наполнете ги со смесата од туна и редете ги во чинија за сервирање.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во