Рецепти
Чиабата леб
Италијански леб кој е крцкав однадвор, а мек во внатрешноста отсега ќе може да го подготвите дома
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(1 )
Вода(400 Милилитри)
Брашно(550 Грама)
Малтекс(или мед 1 кафена лажица )
Сол(10 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 4 часа за тестото
- Половина од квасецот растопете го во 200 мл вода и додајте 200 г брашно и измешајте. Покријте со крпа и оставете ја смесата да стасува 2 часа.
- Кога ќе нарасне, во смесата додајте го останатото брашно, уште 200 мл вода, 1/2 квасец и малтексот (или мед).
- Мешајте ја смесата и почнете да замесувате тесто, па посолете ја. Смесата ќе испадне доста леплива и мека, но не и додавајте брашно.
- Добиеното тесто ставете го врз набрашнета површина, посипана со пченкарно брашно или со гриз.
- Со рацете валкајте го во брашното и формирајте топка која ќе ја оставите покриена да стасува 2 часа.
- Ставете го тестото повторно врз пченкарно брашно или гриз и поделете го на три дела.
- Малку издолжете ги и внимателно ставете ги трите леба во плех со намастена хартија за печење.
- Печете ги во загреана рерна на 230 степени, околу 10 минути. Под решетката во рерната ставете тава со вода, потоа намалете ја температурата на 200 степени и печете уште 10 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во