Рецепти
Чиабата леб Ана Ѓорова

Италијански леб кој е крцкав однадвор, а мек во внатрешноста отсега ќе може да го подготвите дома

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1 )

Вода(400 Милилитри)

Брашно(550 Грама)

Малтекс(или мед 1 кафена лажица )

Сол(10 Грама)

Гриз

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 4 часа за тестото

  1. Половина од квасецот растопете го во 200 мл вода и додајте 200 г брашно и измешајте. Покријте со крпа и оставете ја смесата да стасува 2 часа.
  2. Кога ќе нарасне, во смесата додајте го останатото брашно, уште 200 мл вода, 1/2 квасец и малтексот (или мед).
  3. Мешајте ја смесата и почнете да замесувате тесто, па посолете ја. Смесата ќе испадне доста леплива и мека, но не и додавајте брашно.
  4. Добиеното тесто ставете го врз набрашнета површина, посипана со пченкарно брашно или со гриз.
  5. Со рацете валкајте го во брашното и формирајте топка која ќе ја оставите покриена да стасува 2 часа.
  6. Ставете го тестото повторно врз пченкарно брашно или гриз и поделете го на три дела.
  7. Малку издолжете ги и внимателно ставете ги трите леба во плех со намастена хартија за печење.
  8. Печете ги во загреана рерна на 230 степени, околу 10 минути. Под решетката во рерната ставете тава со вода, потоа намалете ја температурата на 200 степени и печете уште 10 минути.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: