Рецепти
Чиабата леб Ана Ѓорова

Италијански леб кој е крцкав однадвор, а мек во внатрешноста отсега ќе може да го подготвите дома

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1 )

Вода(400 Милилитри)

Брашно(550 Грама)

Малтекс(или мед 1 кафена лажица )

Сол(10 Грама)

Гриз

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 4 часа за тестото

  1. Половина од квасецот растопете го во 200 мл вода и додајте 200 г брашно и измешајте. Покријте со крпа и оставете ја смесата да стасува 2 часа.
  2. Кога ќе нарасне, во смесата додајте го останатото брашно, уште 200 мл вода, 1/2 квасец и малтексот (или мед).
  3. Мешајте ја смесата и почнете да замесувате тесто, па посолете ја. Смесата ќе испадне доста леплива и мека, но не и додавајте брашно.
  4. Добиеното тесто ставете го врз набрашнета површина, посипана со пченкарно брашно или со гриз.
  5. Со рацете валкајте го во брашното и формирајте топка која ќе ја оставите покриена да стасува 2 часа.
  6. Ставете го тестото повторно врз пченкарно брашно или гриз и поделете го на три дела.
  7. Малку издолжете ги и внимателно ставете ги трите леба во плех со намастена хартија за печење.
  8. Печете ги во загреана рерна на 230 степени, околу 10 минути. Под решетката во рерната ставете тава со вода, потоа намалете ја температурата на 200 степени и печете уште 10 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: