Рецепти
Чкето Ана Ѓорова

Традиционално македонско јадење од јагнешко месо со многу магдонос и лук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(500 Грама)

Магдонос(4-5 Китки)

Лук(1 Главица)

Брашно(1-2 Супени лажици)

Масло(2-3 Супени лажици)

Сол

Бибер

Црвен пипер

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Месото измијте го, исечете го на крупни парчиња, посолете го по вкус и ставете го во тенџере да се пропржи на загреано масло околу 10-15 минути додека убаво не зацрвени. Мешајте и пржете го од двете страни.
  2. Во меѓувреме измијте ги и исечкајте ги китките магдонос на ситни парчиња, а лукот излупете го и чешнињата исечкајте ги на средно крупни парчиња.
  3. Кога месото ќе се пропржи, додајте го магдоносот, лукот и налејте вода колку да го покрие месото. Зачинете по вкус и варете на тивок оган додека да се свари месото.
  4. Во меѓувреме подготовете запршка: во тава ставете лажица масло и лажица брашно и пропржете додека не се добие убава жолта боја, па додајте црвен пипер.
  5. Додајте малку вода и прелијте го јадењето со запршката, а потоа оставете да се вари на тивко уште 5 минути додека да згусне.
  6. Послужете со топол потпечен леб и кисело млеко. На здравје!
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: