Рецепти
Чкето
Традиционално македонско јадење од јагнешко месо со многу магдонос и лук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешко месо(500 Грама)
Магдонос(4-5 Китки)
Лук(1 Главица)
Брашно(1-2 Супени лажици)
Масло(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Месото измијте го, исечете го на крупни парчиња, посолете го по вкус и ставете го во тенџере да се пропржи на загреано масло околу 10-15 минути додека убаво не зацрвени. Мешајте и пржете го од двете страни.
- Во меѓувреме измијте ги и исечкајте ги китките магдонос на ситни парчиња, а лукот излупете го и чешнињата исечкајте ги на средно крупни парчиња.
- Кога месото ќе се пропржи, додајте го магдоносот, лукот и налејте вода колку да го покрие месото. Зачинете по вкус и варете на тивок оган додека да се свари месото.
- Во меѓувреме подготовете запршка: во тава ставете лажица масло и лажица брашно и пропржете додека не се добие убава жолта боја, па додајте црвен пипер.
- Додајте малку вода и прелијте го јадењето со запршката, а потоа оставете да се вари на тивко уште 5 минути додека да згусне.
- Послужете со топол потпечен леб и кисело млеко. На здравје!
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во