Рецепти
Чоколаден чизкејк со лешници
Богат чоколаден чизкејк со нутела
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Орео колачиња(36 )
Путер(6 Супени лажици)
Млечно чоколадо(1 Чаша)
Млеко(0.5 Чаша)
Крем сирење(226 Грама)
Шеќер(1 Чаша)
Јајце(4 )
Кисела павлака(1/2 Чаша)
Нутела крем(1 1/4 Чаша)
Екстракт од ванила(1 Супена лажица)
Какао(1/4 Чаша)
Брашно(1/4 Чаша)
Црно чоколадо(1 Чаша)
Хопла(3/4 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути
- Загрејте ја рерната на 180 степени.
- Подмачкајте округла тава за печење со путер.
- Во голем сад ставете ги смелените колачиња Орео и стопениот путер. Промешајте и префрлете ја смесата во тавата за печење. Убаво распоредете ја и натапкајте ја.
- Во мал сад стопете го чоколадото.
- Во сад со електричен миксер матете ги крем сирењето и шеќерот.
- Додајте ги млекото, јајцата, киселата павлака, стопеното чоколадо и продолжете со мешање додека смесата не се изедначи.
- Потоа додајте ја нутелата и ванилата и повторно мешајте. Додајте го и какаото и брашното и мешајте додека брашното не е апсорбирано.
- Филот префрлете го во тавата за печење врз тестото и печете ја тортата 60-75 минути.
- Кога ќе завршите со печење исклучете ја рерната, отворете ја малку и оставете тортата целосно да се олади во неа.
- Потоа ставете ја тортата во фрижидер додека не е време да ја послужите.
- За чоколадниот прелив, во сад ставете хопла и чоколадо за готвење и ставете го садот во микробранова печка 1 минута. Извадете го, промешајте и полијте ја тортата. Одозгора можете да поросите искршени лешници.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во