Рецепти
Чоколаден колач со круши
Одлична идеја за како да ги искористите свежите круши во вкусен рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(200 Грама)
Јајце(2 )
Млеко(200 Милилитри)
Ванила стапче(1 )
Шеќер(200 Грама)
Брашно(250 Грама)
Прашок за печиво(10 Грама)
Круша(700 Грама)
Мед(50 Грама)
Какао(25 Грама)
Црно чоколадо(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Чоколадото исечкајте го со нож и стопете го во сад на пареа.
- Брашното просејте го и измешајте го со какаото и со печивото.
- Во друг сад измешајте го омекнатиот путер исечен на коцки (пред подготовка извадете го од фрижидер за да омекне), шеќерот, медот и семките од ванилата (исечете ја на половина и извадете ѝ ги семките). Матете со миксер додека добиете пенаста смеса.
- Додавајте ги во садот јајцата едно по едно и продолжете да матите со миксерот. Постепено додавајте ги и растопеното чоколадо и смесата со брашното и матете додека добиете хомогена смеса.
- Претурете мал дел од добиената смеса во соодветен калап со намастена хартија за печење. Врз смесата распоредете ги лупените крушки и претурете ја останатата смеса. Крушите треба да бидат целосно прекриени со смесата.
- Печете во претходно загреана рерна на 180°C околу 75 минути.
- Оставете го колачот да се олади, а потоа наросете шеќер во прав и исечете го по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во