Рецепти
Чоколаден крем со каранфилче
Десерт за страсните љубители на чоколадото
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Слатка павлака(1/2 Литар)
Црно чоколадо(250 Грама)
Жолчка од јајце(6 )
Шеќер(290 Грама)
Белка од јајце(2 )
Брашно(25 Грама)
Путер(25 Грама)
Каранфилче(2 )
Рендана кора од лимон(2 лимона )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 4 часа
- Каранфилчињата истолчете ги во прав, додајте ги на слатката павлака (која претходно сте ја оставиле да зоврие). Додајте го искршеното чоколадо, тргнете од оган и мешајте додека не се растопи.
- Жолчките изматете ги со вилушка, додајте ги на чоколадото и мешајте ги.
- Смесата поделете ја во 6 чаши и ставете ги во фрижидер да отстојат 2 часа.
- Кората од лимон исечете ја на тенки ленти.
- Во еден сад ставете да се стопат 150 г шеќер во 1 дл вода, потоа додајте ја кората и варете ја на тивок оган 5 минути. Исцедете ја и оставете ја да се олади.
- Во еден сад измешајте го брашното со 140 г шеќер и со белките, додајте го растопениот путер и оставете ја смесата во фрижидер 2 часа.
- Потоа сипете ја во плех покриен со масна хартија, развлечете ја смесата до дебелина од 5 мм и со лажица исечете крукчиња со дијаметар од 4 см.
- Печете ги на 180 степени 10 минути. Сервирајте го кремот со бисквитите.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во