Рецепти
Чоколаден крем со каранфилче Ана Ѓорова

Десерт за страсните љубители на чоколадото

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 4 часа

  1. Каранфилчињата истолчете ги во прав, додајте ги на слатката павлака (која претходно сте ја оставиле да зоврие). Додајте го искршеното чоколадо, тргнете од оган и мешајте додека не се растопи.
  2. Жолчките изматете ги со вилушка, додајте ги на чоколадото и мешајте ги.
  3. Смесата поделете ја во 6 чаши и ставете ги во фрижидер да отстојат 2 часа.
  4. Кората од лимон исечете ја на тенки ленти.
  5. Во еден сад ставете да се стопат 150 г шеќер во 1 дл вода, потоа додајте ја кората и варете ја на тивок оган 5 минути. Исцедете ја и оставете ја да се олади.
  6. Во еден сад измешајте го брашното со 140 г шеќер и со белките, додајте го растопениот путер и оставете ја смесата во фрижидер 2 часа.
  7. Потоа сипете ја во плех покриен со масна хартија, развлечете ја смесата до дебелина од 5 мм и со лажица исечете крукчиња со дијаметар од 4 см.
  8. Печете ги на 180 степени 10 минути. Сервирајте го кремот со бисквитите.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: