Рецепти
Чоколаден крем со каранфилче Ана Ѓорова

Десерт за страсните љубители на чоколадото

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 4 часа

  1. Каранфилчињата истолчете ги во прав, додајте ги на слатката павлака (која претходно сте ја оставиле да зоврие). Додајте го искршеното чоколадо, тргнете од оган и мешајте додека не се растопи.
  2. Жолчките изматете ги со вилушка, додајте ги на чоколадото и мешајте ги.
  3. Смесата поделете ја во 6 чаши и ставете ги во фрижидер да отстојат 2 часа.
  4. Кората од лимон исечете ја на тенки ленти.
  5. Во еден сад ставете да се стопат 150 г шеќер во 1 дл вода, потоа додајте ја кората и варете ја на тивок оган 5 минути. Исцедете ја и оставете ја да се олади.
  6. Во еден сад измешајте го брашното со 140 г шеќер и со белките, додајте го растопениот путер и оставете ја смесата во фрижидер 2 часа.
  7. Потоа сипете ја во плех покриен со масна хартија, развлечете ја смесата до дебелина од 5 мм и со лажица исечете крукчиња со дијаметар од 4 см.
  8. Печете ги на 180 степени 10 минути. Сервирајте го кремот со бисквитите.
Весела торта
Пача
Посна сарма со праз и шампињони
Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: