Рецепти
Чоколадна пита
Десерт за љубителите на вкусните чоколадни задоволства
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Путер(185 Грама)
Вода(5-6 лажици ладна )
Црно чоколадо(200 Грама)
Јајце(4 )
Шеќер(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Во длабока чинија ставете 110 путер (претходно држете го во фрижидер да биде многу ладен и исечете го на коцки) и мешајте го со 250 грама брашно додека путерот не се растопи.
- Ставете ја смесата на работната маса, направете дупка во средината, ставете 5-6 лажици студена вода и изгмечете со раце за да замесите мазно тесто.
- Тестото ставете го во плех намачкан со путер и развлечете го. Со вилушка издупчете го дното и страните на тестото и печете го 15 минути на 150 степени.
- Во меѓувреме подгответе фил: чоколадото растопете го на пареа со 75 г путер. Измешајте ги заедно шеќерот и 50 г брашно, ставете ги и јајцата и добро соединете. Додајте ги и растопеното чоколадо и путерот и измешајте.
- Врз печеното тесто истурете го чоколадниот фил и вратете го плехот во рерна да се допече уште 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во