Рецепти
Чоколадна пита Ана Ѓорова

Десерт за љубителите на вкусните чоколадни задоволства

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Путер(185 Грама)

Вода(5-6 лажици ладна )

Црно чоколадо(200 Грама)

Јајце(4 )

Шеќер(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во длабока чинија ставете 110 путер (претходно држете го во фрижидер да биде многу ладен и исечете го на коцки) и мешајте го со 250 грама брашно додека путерот не се растопи.
  2. Ставете ја смесата на работната маса, направете дупка во средината, ставете 5-6 лажици студена вода и изгмечете со раце за да замесите мазно тесто.
  3. Тестото ставете го во плех намачкан со путер и развлечете го. Со вилушка издупчете го дното и страните на тестото и печете го 15 минути на 150 степени.
  4. Во меѓувреме подгответе фил: чоколадото растопете го на пареа со 75 г путер. Измешајте ги заедно шеќерот и 50 г брашно, ставете ги и јајцата и добро соединете. Додајте ги и растопеното чоколадо и путерот и измешајте.
  5. Врз печеното тесто истурете го чоколадниот фил и вратете го плехот во рерна да се допече уште 15 минути.
Весела торта
Пуслици со ореви
Посни медени колачи
Суви колачи со лешници
Овошна векна
Колач од дуњи
Шеќерни јаболки
Лимон-колач
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Бисквит торта со јаболки
Пудинг колач со јаболки
Колач од моркови со крем
Чоколаден колач со јаболки и ореви
Еврејски колач
Француски штангли
Штангли со костен и чоколадо
Алегро колач
Бабин колач со јаболко
Блум штангли
Шербет пита со јаболки
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Лешник коцки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: