Рецепти
Чоколадна пита Ана Ѓорова

Десерт за љубителите на вкусните чоколадни задоволства

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Путер(185 Грама)

Вода(5-6 лажици ладна )

Црно чоколадо(200 Грама)

Јајце(4 )

Шеќер(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во длабока чинија ставете 110 путер (претходно држете го во фрижидер да биде многу ладен и исечете го на коцки) и мешајте го со 250 грама брашно додека путерот не се растопи.
  2. Ставете ја смесата на работната маса, направете дупка во средината, ставете 5-6 лажици студена вода и изгмечете со раце за да замесите мазно тесто.
  3. Тестото ставете го во плех намачкан со путер и развлечете го. Со вилушка издупчете го дното и страните на тестото и печете го 15 минути на 150 степени.
  4. Во меѓувреме подгответе фил: чоколадото растопете го на пареа со 75 г путер. Измешајте ги заедно шеќерот и 50 г брашно, ставете ги и јајцата и добро соединете. Додајте ги и растопеното чоколадо и путерот и измешајте.
  5. Врз печеното тесто истурете го чоколадниот фил и вратете го плехот во рерна да се допече уште 15 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: