Рецепти
Чоколадна пита Ана Ѓорова

Десерт за љубителите на вкусните чоколадни задоволства

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Путер(185 Грама)

Вода(5-6 лажици ладна )

Црно чоколадо(200 Грама)

Јајце(4 )

Шеќер(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во длабока чинија ставете 110 путер (претходно држете го во фрижидер да биде многу ладен и исечете го на коцки) и мешајте го со 250 грама брашно додека путерот не се растопи.
  2. Ставете ја смесата на работната маса, направете дупка во средината, ставете 5-6 лажици студена вода и изгмечете со раце за да замесите мазно тесто.
  3. Тестото ставете го во плех намачкан со путер и развлечете го. Со вилушка издупчете го дното и страните на тестото и печете го 15 минути на 150 степени.
  4. Во меѓувреме подгответе фил: чоколадото растопете го на пареа со 75 г путер. Измешајте ги заедно шеќерот и 50 г брашно, ставете ги и јајцата и добро соединете. Додајте ги и растопеното чоколадо и путерот и измешајте.
  5. Врз печеното тесто истурете го чоколадниот фил и вратете го плехот во рерна да се допече уште 15 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: