Рецепти
Чоколадни бомбици
Брзи и лесни бомбици од мелени ореви во чоколадна глазура
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(400 Грама)
Мелени ореви(300 Грама)
Вода(100 Милилитри)
Белка од јајце(2 )
Рум(1 Супена лажица)
Црно чоколадо(2 штрангли )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Мелените ореви се мешаат со 300 г шеќер, па се додаваат 2 белки и супена лажица рум и се меша убаво смесата со лажица. Се прават бомбици и се тргаат настрана.
- Во тенџере на оган се ставаат 100 мл вода, 100 г шеќер, чоколадото и се вари дури чоколадото и шеќерот да се растопат и да се згусне смесата, па се остава настрана да се олади.
- Бомбиците се макаат во чоколадото, а потоа се валкаат во чоколадни трошки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во