Рецепти
Чоколадни кошнички
Наместо овошје, кошничките може да ги полните со разни кремови и филови по желба. Идеални се за родендени, особено за детски.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Надувајте ги балоните (15 мали) толку колку долниот дел да ви остане на дланката. Измијте ги со ладна вода и избришете ги со сува крпа.
- Црното чоколадо стопете го со 2 лажички масло, ставете го во сад и додајте го растопеното бело чоколадо. Не мешајте со лажица само распоредете го одозгора.
- Долниот дел од балонот натопете го во чоколадо, извадете го и почекајте да се исцеди.
- Балоните полека ставајте ги на чинија обложена со хартија за печење. Повторете ја постапката со сите балони.
- Чинијата со балони ставете ја во фрижидер 30 минути да се стврдне чоколадото.
- Исечкајте овошје по желба и изматете го шлагот со минерална вода.
- Извадете ги балоните од фрижидерот, со игла издупчете ги на врвот (само малку полека да излезе воздухот). Како што се издишува балонот, така полека треба да го одлепувате чоколадото од чинијата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во