Рецепти
Чоколадни коцки со бадеми и лешници Ана Ѓорова

Чоколадни коцки со лешник и бадеми што се одличен десерт за со шолја кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(280 Грама)

Шеќер(220 Грама)

Црно чоколадо(200 Грама)

Лешник(150 Грама)

Бадеми(100 Грама)

Суво грозје(30 Грама)

Јајце(4 )

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Лимон(1 )

Рум(1 и пол чашка )

Млеко(0,6 Децилитар)

Прашок за печиво(2 Кафени лажици)

Шеќер во прав(220 Грама)

Какао(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Потопете го сувото грозје во малку вода, а во меѓувреме изматете ги јајцата со шеќерот и со ванилиниот шеќер додека добиете пенаста смеса.
  2. Во пената додајте ја изренданата кора од лимон, 250 г брашно, прашокот за печиво, млекото, румот. На крај додајте го исцеденото суво грозје измешано со 30 г брашно, лешниците, бадемите и ренданото чоколадо.
  3. Смесата распоредете ја во огноотпорен сад покриен со хартија за печење и  печете ја во загреана рерна на 200°C околу 20-тина минути.
  4. Извадете ја смесата од рерната и оставете ја да се олади. Исечете ја на коцки.
  5. Измешајте го шеќерот во прав со какаото и со 6-7 лажици ладна вода. Со глазурата полијте ги колачите и оставете да се стврдне, па послужете.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: