Рецепти
Чоколадни коцки со бадеми и лешници
Чоколадни коцки со лешник и бадеми што се одличен десерт за со шолја кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(280 Грама)
Шеќер(220 Грама)
Црно чоколадо(200 Грама)
Лешник(150 Грама)
Бадеми(100 Грама)
Суво грозје(30 Грама)
Јајце(4 )
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Лимон(1 )
Рум(1 и пол чашка )
Млеко(0,6 Децилитар)
Прашок за печиво(2 Кафени лажици)
Шеќер во прав(220 Грама)
Какао(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Потопете го сувото грозје во малку вода, а во меѓувреме изматете ги јајцата со шеќерот и со ванилиниот шеќер додека добиете пенаста смеса.
- Во пената додајте ја изренданата кора од лимон, 250 г брашно, прашокот за печиво, млекото, румот. На крај додајте го исцеденото суво грозје измешано со 30 г брашно, лешниците, бадемите и ренданото чоколадо.
- Смесата распоредете ја во огноотпорен сад покриен со хартија за печење и печете ја во загреана рерна на 200°C околу 20-тина минути.
- Извадете ја смесата од рерната и оставете ја да се олади. Исечете ја на коцки.
- Измешајте го шеќерот во прав со какаото и со 6-7 лажици ладна вода. Со глазурата полијте ги колачите и оставете да се стврдне, па послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во