Рецепти
Чоколадни коцки со портокал Ана Ѓорова

Сладок десерт од црно чоколадо и какао со ликер од портокал и кандирана кора

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Најпрвин загрејте ја рерната на 160 степени.
  2. Путерот исечете го на парченца и измешајте го со кршеното црно чоколадо, па растопете ги заедно на рингла на тивок оган на пареа со постојано мешање.
  3. Исчекајте 2/3 од кандираната кора од портокал и додајте ја со топеното чоколадо.
  4. Оставете го да се олади малку, па потоа додајте ги брашното, прстофат сол, матените јајца, ликерот од портокал и шеќерот во прав.
  5. Измешајте ги сите состојки со дрвена лажица додека да добиете хомогена смеса.
  6. Потоа прелијте ја смесата во четвртаст огноотпорен сад и убаво израмнете со лажица. Печете го колачот околу 25 минути во веќе загреаната рерна. Проверувајте со стапче дали е готово.
  7. Потоа оставете да се излади, исечете го на коцкички, одозгора наросете лажица какао и декорирајте со парчињата кандирана кора од портокал.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: