Рецепти

Чоколадни крофни со ванила крем
Домашни крофни со чоколаден прелив и ванила крем кои одлично одат со чаша топло млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 )
Шеќер(11 Супени лажици)
Вода(500 Милилитри)
Масло(1 Чаша)
Млеко(1 Литар)
Пудинг од ванила(2 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Во подлабок сад се замесува тестото од брашното, квасецот, шеќерот (3 лажици), маслото и од топлата вода. Се остава да стаса.
- Откако тестото ќе стаса, со сукало развлекуваме кора со дебелина 1см. Со калап за крофни или со чаша вадиме тркалезни форми и ги редиме на прекривка, одозгора ги покриваме да не фатат кора и ги оставаме околу 30 минути да стасаат.
- Во меѓувреме го приготвуваме кремот, така што во зовриеното млеко со шеќер (8 лажици) го додаваме претходно растворениот прашок за пудинг и вариме крем. Оставаме да се излади.
- Откако ќе стасаат крофните, ги пржиме во врело масло и ги редиме на сад за колачи врз хартиена салфетка за да го впие вишокот масло.
- Секоја крофна, една по една, ја расекуваме хоризонтолно на половина, но не до крај, и ставаме по неколку лажички од ванила кремот. Ги затвораме и одозора прелеваме со глазура од чоколадо.
Глазура: 1 и пол лажица шеќер, 1 и пол лажица млеко, половина лажица зејтин, 50 грамa црно чоколадо и 1 кафена лажица путер се мешаат на тивок оган и откога смесата ќе се соедини, се посипува врз крофните.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во