Рецепти
Чоколадни срца
Фини колачиња со мед и чоколадна глазура
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мед(125 Грама)
Шеќер(200 Грама)
Маргарин(150 Грама)
Слатка павлака(50 Грама)
Цимет(2 Кафени лажици)
Брашно(400 Грама)
Нишесте (пченкарен скроб)(100 Грама)
Какао(1 Кафена лажица)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Црно чоколадо(125 Грама)
Бело чоколадо(125 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Во тенџере на оган ставете го шеќерот, медот, маргаринот и слатката павлака и гответе со постојано мешање додека шеќерот се растопи. Префрлете ја смесата во чинија и оставете ја да се олади.
- Во друг сад измешајте го циметот, брашното, густинот, какаото и печивото, па измешајте го со оладената смеса и замесете тесто. По потреба додајте уште брашно.
- Тестото замотајте го во фолија и оставете го во фрижидер 30 минути.
- Рерната загрејте ја на 180 степени.
- Тестото расукајте го на набрашнета површина со дебелина околу 1/2 см.
- Со садови за колачи вадете форми на срце и редете ги во плех со намастена хартија за печење, па ставете ги да се печат во загреаната рерна околу 10-12 минути.
- Оставете ги колачињата настрана да се изладат целосно.
- Само полвина од колачињата макнете ги во растопената мешавина од белото и црното чоколадо и украсете со чоколадни трошки по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во