Рецепти
Чоколадни тартуфи
Одличен десерт за божиќните и новогодишните празници
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Слатка павлака(300 Милилитри)
Црно чоколадо(300 Грама)
Несолен путер(1 Супена лажица)
Рендана кора од мандарина(1 Супена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Бренди(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Ставете ја павлаката во сад да се загрее, но не да се свари. Потоа тргнете ја од шпорет и додајте го путерот, промешајте да се стопи. Додајте ја кората од мандарина.
- Искршете го чоколадото на парчиња и прелијте го со топлата павлака, внимателно мешајте додека смесата чоколадото не се стопи. Додајте прстофат сол и чаша бренди.
- Мешајте додека не добиете еднолична смеса и потоа ставете ја смесата во фрижидер 2 часа да се излади.
- Сервирајте во чинија за тартуфи, со шише црвено вино, чинија сомелени бадеми, лешници, ореви, чинија со 3 супени лажици какао, пишкоти или бисквити. Ставете и чаша со врела вода и лажички. Така секој ќе може да си направи тартуфи по свој вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во