Рецепти
Чорба од млади коприви
Вкусен бабин рецепт за чорба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млад лук(1 Чешне)
Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)
Коприва(1 Китка)
Гриз(3 Супени лажици)
Масло(3 Супени лажици)
Павлака(150 Милилитри)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт потребни се помалку од 35 минути
- Младиот лук исчистете го и исечете го на коцки, а белиот лук испасирајте го.
- Исечете ги дршките на младата коприва и листовите сварете ги во вода.
- На малку зејтин пропржете ги младиот и белиот лук, а потоа додајте ги сварените листови млада коприва и кратко пропржете. Додајте гриз, промешајте, додајте малку вода и продолжете да пржите.
- Потоа, зеленчукот измиксирајте го со миксер и додајте уште малку вода по потреба за да се добие посакуваната густина.
- На крај, додајте павлака и зачини по вкус, промешајте и кратко пропржете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во