Рецепти
Динстан пилешки џигер со сланина Ана Ѓорова

Идеја за едноставен и брз ручек од пилешки џигери во црно вино и зачини, со додаток на крцкави парченца сланина која му дава на џигерот вкус на чадено месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки џигер(500 Грама)

Кромид(1 Главица)

Сланина(200 Грама)

Домат(1 )

Сува везена црвена пиперка(1 )

Црвено вино(200 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пред да почнете да го подготвувате џигерот, може да го ставите да постои малку во ладна вода, така ќе се исчисти од крвта и ќе биде повкусен.
  2. Главицата кромид ситно се сечка и се пропржува на масло додека да омекне. Потоа се додава и ситно сечканата сланина и се пропржува заедно со кромидот.
  3. Откако состојките ќе се испржат, во тавата се додаваат ситно исечканата лута сува пиперка, потоа и излупениот, па изрендан домат. Се додава сол по вкус.
  4. Џигерот во исто време во посебен сад се става малку да се свари, потоа се вади од водата и се сече на средни коцкички. Исечканиот џигер се додава во тавата со пржената сланина.
  5. Добро се промешува, се додава бибер и виното. Јадењето се остава да се динста 20-30 минути, зависи од тоа колку време ќе му треба на џигерот за да се зготви.
  6. Кога џигерот ќе биде добро испржен, пред крајот се додава и мешан зачин, а по желба и други зачини. Се сервира со пире или со варени компири.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: