Рецепти
Динстан пилешки џигер со сланина
Идеја за едноставен и брз ручек од пилешки џигери во црно вино и зачини, со додаток на крцкави парченца сланина која му дава на џигерот вкус на чадено месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки џигер(500 Грама)
Кромид(1 Главица)
Сланина(200 Грама)
Домат(1 )
Сува везена црвена пиперка(1 )
Црвено вино(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Пред да почнете да го подготвувате џигерот, може да го ставите да постои малку во ладна вода, така ќе се исчисти од крвта и ќе биде повкусен.
- Главицата кромид ситно се сечка и се пропржува на масло додека да омекне. Потоа се додава и ситно сечканата сланина и се пропржува заедно со кромидот.
- Откако состојките ќе се испржат, во тавата се додаваат ситно исечканата лута сува пиперка, потоа и излупениот, па изрендан домат. Се додава сол по вкус.
- Џигерот во исто време во посебен сад се става малку да се свари, потоа се вади од водата и се сече на средни коцкички. Исечканиот џигер се додава во тавата со пржената сланина.
- Добро се промешува, се додава бибер и виното. Јадењето се остава да се динста 20-30 минути, зависи од тоа колку време ќе му треба на џигерот за да се зготви.
- Кога џигерот ќе биде добро испржен, пред крајот се додава и мешан зачин, а по желба и други зачини. Се сервира со пире или со варени компири.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во