Рецепти
Динстано месо со печурки
Гурмански ручек од свинско и пилешко месо со кој нема како да погрешите
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(400 Грама)
Пилешко месо(400 Грама)
Буковка (печурка)(200 Грама)
Брашно(по потреба )
Бело вино(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Месото исечено на шницли извалкајте го во брашно, едно по едно парче, па пржете го во врело масло во подлабоко тенџере.
- Шницлите се пржат многу малку, колку да не биде живо месото, па се тргаат настрана во чинија.
- Откако ќе се испржи целата количина месо, во истото масло ставете ги печурките малку да се пропржат.
- Кога и тие ќе бидат готови, се става 1 лажица брашно врз печурките, се промешува.
- Потоа во тенџерето се враќа испрженото месо, па се додава виното и се налева со вода колку да се покријат состојките.
- Тенџерето се покрива со капак и се остава јадењето да се динста околу 80-90 минути.
- Додека месото се вари, постепено испарува течноста и онаа течност што ќе остане ќе биде густа како сос. Месото сервирајте го со сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во