Рецепти
Домашен бурек со месо Ана Ѓорова

Домашен бурек со мелено јунешко месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Вода(300 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Кафеав шеќер(1/2 Кафена лажица)

Јунешко мелено месо(300 Грама)

Кромид(1 Главица)

Вегета(1 Кафена лажица)

Бибер(1/2 Кафена лажица)

Масло(150 милилитри за полевање )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Се замесува тесто од брашното, водата, 1 лажичка сол и 1/2 лажица кафеав шеќер.
  2. Тестото се дели на три еднакви дела кои се премачкуваат со масло. Се оставаат да отстојат 15 минути.
  3. Тестото се растегнува на чаршаф, се попрскува со масло и се превиткува како плико, повторно се попрскува со масло.
  4. Во тава се пропржува сечканиот кромид, се додава меленото месо, се зачинува со вегета и бибер и се пржи.
  5. На приготвената кора се наросува од претходно испржениот фил со мелено месо и се трга настрана.
  6. Се растегнува и втората кора и потоа првата кора се става врз втората, па се превиткува врз првата во вид на плико.
  7. И врз втората кора се става од филот.
  8. Истата постапка се повторува и со последната кора, која се попрскува само со масло.
  9. Бурекот се пече 20 минути во претходно загреана рерна на 250 степени.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: