Рецепти
Домашен бурек со месо
Домашен бурек со мелено јунешко месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Вода(300 Милилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
Кафеав шеќер(1/2 Кафена лажица)
Јунешко мелено месо(300 Грама)
Кромид(1 Главица)
Вегета(1 Кафена лажица)
Бибер(1/2 Кафена лажица)
Масло(150 милилитри за полевање )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Се замесува тесто од брашното, водата, 1 лажичка сол и 1/2 лажица кафеав шеќер.
- Тестото се дели на три еднакви дела кои се премачкуваат со масло. Се оставаат да отстојат 15 минути.
- Тестото се растегнува на чаршаф, се попрскува со масло и се превиткува како плико, повторно се попрскува со масло.
- Во тава се пропржува сечканиот кромид, се додава меленото месо, се зачинува со вегета и бибер и се пржи.
- На приготвената кора се наросува од претходно испржениот фил со мелено месо и се трга настрана.
- Се растегнува и втората кора и потоа првата кора се става врз втората, па се превиткува врз првата во вид на плико.
- И врз втората кора се става од филот.
- Истата постапка се повторува и со последната кора, која се попрскува само со масло.
- Бурекот се пече 20 минути во претходно загреана рерна на 250 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во