Рецепти
Домашен бурек со месо Ана Ѓорова

Домашен бурек со мелено јунешко месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Вода(300 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Кафеав шеќер(1/2 Кафена лажица)

Јунешко мелено месо(300 Грама)

Кромид(1 Главица)

Вегета(1 Кафена лажица)

Бибер(1/2 Кафена лажица)

Масло(150 милилитри за полевање )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Се замесува тесто од брашното, водата, 1 лажичка сол и 1/2 лажица кафеав шеќер.
  2. Тестото се дели на три еднакви дела кои се премачкуваат со масло. Се оставаат да отстојат 15 минути.
  3. Тестото се растегнува на чаршаф, се попрскува со масло и се превиткува како плико, повторно се попрскува со масло.
  4. Во тава се пропржува сечканиот кромид, се додава меленото месо, се зачинува со вегета и бибер и се пржи.
  5. На приготвената кора се наросува од претходно испржениот фил со мелено месо и се трга настрана.
  6. Се растегнува и втората кора и потоа првата кора се става врз втората, па се превиткува врз првата во вид на плико.
  7. И врз втората кора се става од филот.
  8. Истата постапка се повторува и со последната кора, која се попрскува само со масло.
  9. Бурекот се пече 20 минути во претходно загреана рерна на 250 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: