Рецепти
Домашен леб-плетенка
Домашно, вкусно печиво за појадок со намаз по желба и со чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 )
Млеко(400 Милилитри)
Јогурт(1 Чаша)
Масло(1 Чаша)
Јајце(2 )
Шеќер(1 Супена лажица)
Сол(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Во длабок сад измешајте го брашното, квасецот, млекото, јогуртот, маслото, 1 јајце и 1 белка, шеќер и сол и замесете тесто. Оставете го да нарасне. Од оваа доза добивате два леба.
- Потоа размесете го и поделете го на два дела, а секој дел на три топчиња. Од првите три топчиња развлечете и формирајте долги ленти и од нив плетете плетенка.
- Вториот дел од тестото се приготвува на ист начин како првиот.
- Готовите плетенки ставете ги во намастен плех, одозгора премачкајте со жолчка и наросете со сусам и ленено семе. Оставете ги да нараснат неколку минути.
- Потоа печете ги во рерна на 200°C, околу 45 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во