Рецепти
Домашен леб-плетенка Ана Ѓорова

Домашно, вкусно печиво за појадок со намаз по желба и со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Млеко(400 Милилитри)

Јогурт(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Јајце(2 )

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Сусам

Ленено семе

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Во длабок сад измешајте го брашното, квасецот, млекото, јогуртот, маслото, 1 јајце и 1 белка, шеќер и сол и замесете тесто. Оставете го да нарасне. Од оваа доза добивате два леба.
  2. Потоа размесете го и поделете го на два дела, а секој дел на три топчиња. Од првите три топчиња развлечете и формирајте долги ленти и од нив плетете плетенка.
  3. Вториот дел од тестото се приготвува на ист начин како првиот.
  4. Готовите плетенки ставете ги во намастен плех, одозгора премачкајте со жолчка и наросете со сусам и ленено семе. Оставете ги да нараснат неколку минути.
  5. Потоа печете ги во рерна на 200°C, околу 45 минути.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: