Рецепти
Домашен леб-плетенка Ана Ѓорова

Домашно, вкусно печиво за појадок со намаз по желба и со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Млеко(400 Милилитри)

Јогурт(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Јајце(2 )

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Сусам

Ленено семе

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Во длабок сад измешајте го брашното, квасецот, млекото, јогуртот, маслото, 1 јајце и 1 белка, шеќер и сол и замесете тесто. Оставете го да нарасне. Од оваа доза добивате два леба.
  2. Потоа размесете го и поделете го на два дела, а секој дел на три топчиња. Од првите три топчиња развлечете и формирајте долги ленти и од нив плетете плетенка.
  3. Вториот дел од тестото се приготвува на ист начин како првиот.
  4. Готовите плетенки ставете ги во намастен плех, одозгора премачкајте со жолчка и наросете со сусам и ленено семе. Оставете ги да нараснат неколку минути.
  5. Потоа печете ги во рерна на 200°C, околу 45 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: