Рецепти
Домашна пита со праз Ана Ѓорова

Домашна и вкусна пита по рецептот на баба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Сол

Квасец(1 )

Шеќер(1 Супена лажица)

Путер

Праз

Сирење

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во млака вода ставете 1 лажица сол и 1 лажица шеќер. Измешајте ја смесата и во неа додајте го квасецот, па повторно убаво мешајте.
  2. Потоа во голем сад додајте го брашното и измешајте го со подготвениот квасец, со малку сол и со млака вода по потреба за да замесите меко тесто. Оставете го да стасува околу 30 минути.
  3. Од тестото се формираат топчиња со средна големина. Од првото топче се расукува кора, се премачкува со путер и се филува со измешани праз и сирење по вкус. Кората се витка како кифличка, па потоа како полжавче и се става во центарот на кружна, намастена тепсија.
  4. Околу неа се обвиткуват другите кори и се полни плехот.
  5. Питата се премачкува со малку путер и се пече во загреана рерна на 200 степени околу 30-40 минути додека да добие убава боја. По половина час печење проверувајте што се случува во рерната.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: