Рецепти
Домашна пита со праз
Домашна и вкусна пита по рецептот на баба
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во млака вода ставете 1 лажица сол и 1 лажица шеќер. Измешајте ја смесата и во неа додајте го квасецот, па повторно убаво мешајте.
- Потоа во голем сад додајте го брашното и измешајте го со подготвениот квасец, со малку сол и со млака вода по потреба за да замесите меко тесто. Оставете го да стасува околу 30 минути.
- Од тестото се формираат топчиња со средна големина. Од првото топче се расукува кора, се премачкува со путер и се филува со измешани праз и сирење по вкус. Кората се витка како кифличка, па потоа како полжавче и се става во центарот на кружна, намастена тепсија.
- Околу неа се обвиткуват другите кори и се полни плехот.
- Питата се премачкува со малку путер и се пече во загреана рерна на 200 степени околу 30-40 минути додека да добие убава боја. По половина час печење проверувајте што се случува во рерната.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во