Рецепти
Домашна пита со зелка (посно) Ана Ѓорова

Вкусна домашна пита со свежа зелка по бабин рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Вода(400 мл млака )

Сол(1 Кафена лажица)

Квасец(5 г свеж )

Масло(2-3 Супени лажици)

Зелка(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Замесете средно тврдо тесто од брашното, млаката вода, солта и свежиот квасец.
  2. Поделете го тестото и секоја половина повторно поделете ја на 6 дела. Вкупно треба да добиете 12 топчиња.
  3. Од првото топче расукајте мала коричка, премачкајте ја со масло и врз неа ставете друга расукана коричка.
  4. Откако ќе се направат 6х2 корички, се почнува со расукување. На набрашнета маса се расукува еден дел. Првата кора треба да биде поголема од другите 5.
  5. Се премачкува голем четвртаст плех со масло и се става првата расукана кора која треба да е поголема од плехот бидејќи на крај се виткаат краевите од тестото.
  6. Кората се попрскува со масло и се става фил од претходно запржена зелка.
  7. Врз зелката се става друга кора која е со големина колку плехот. Така се реди додека да завршат сите кори.
  8. Последната кора се премачкува само со масло, се виткаат краевите на питата и пред печење се сече на парчиња.
  9. Се пече во загреана рерна на 220 степени околу 25 минути.
  10. По печењето извадете ја од рерна и покријте ја со крпа малку да омекне.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: