Рецепти
Домашна пита со зелка (посно)
Вкусна домашна пита со свежа зелка по бабин рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Вода(400 мл млака )
Сол(1 Кафена лажица)
Квасец(5 г свеж )
Масло(2-3 Супени лажици)
Зелка(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Замесете средно тврдо тесто од брашното, млаката вода, солта и свежиот квасец.
- Поделете го тестото и секоја половина повторно поделете ја на 6 дела. Вкупно треба да добиете 12 топчиња.
- Од првото топче расукајте мала коричка, премачкајте ја со масло и врз неа ставете друга расукана коричка.
- Откако ќе се направат 6х2 корички, се почнува со расукување. На набрашнета маса се расукува еден дел. Првата кора треба да биде поголема од другите 5.
- Се премачкува голем четвртаст плех со масло и се става првата расукана кора која треба да е поголема од плехот бидејќи на крај се виткаат краевите од тестото.
- Кората се попрскува со масло и се става фил од претходно запржена зелка.
- Врз зелката се става друга кора која е со големина колку плехот. Така се реди додека да завршат сите кори.
- Последната кора се премачкува само со масло, се виткаат краевите на питата и пред печење се сече на парчиња.
- Се пече во загреана рерна на 220 степени околу 25 минути.
- По печењето извадете ја од рерна и покријте ја со крпа малку да омекне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во