Рецепти
Домашно гиро со свинско месо Ана Ѓорова

Гиро од домашни тортиљи со зеленчук, помфрит и свинско месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(250 милилитри топла (за тортиљите) )

Прашок за печиво(1 (за тортиљите) )

Сол(1 лажичка (за тортиљите) )

Шеќер(1 лажичка (за тортиљите) )

Маргарин(80 грама (за тортиљите) )

Брашно(400 грама (за тортиљите) )

Свинско месо(од плешка 500 грама )

Компир

Кромид

Домат

Сол

Суво оригано

Сенф

Вегета

Павлака

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Се замесува тесто од состојките за тортиљи и се остава да отстои еден час.
  2. Потоа го замесуваме и обликуваме 6 топки. На набрашнета маса од секоја топка расукуваме кружна кора. Секоја тортиља ја печеме во сува тефлонска тава од двете страни по 3 минути.
  3. Месото го сечеме на покрупни коцки. Го динстаме со вегета, сол и оригано, па го пржиме.
  4. Кога месото ќе се подолади, секоја коцка ја сечкаме многу тенко (да добиеме тенки, долги парчиња).
  5. Од компирите пржиме помфрит, а доматот и кромидот ги сечкаме на тенки кругови.
  6. Тортиљата ја премачкуваме со павлака, ставаме кругови домати, помфрит, месо, сенф и кромид, па ја виткаме.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: