Рецепти
Есенска торта
Совршената есенска торта со која нема да погрешите и трудот ќе ви се исплати
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(18 )
Шеќер(18 супени лажици (пандишпан) )
Мелени ореви(150 Грама (пандишпан) )
Брашно(3 Супени лажици (пандишпан) )
Млеко(500 Милилитри (прв фил) )
Шеќер(18 Супени лажици (прв фил) )
Брашно(6 Супени лажици (прв фил) )
Путер(250 Грама (прв фил) )
Шеќер(300 Грама (втор фил) )
Лешник(400 Грама (втор фил) )
Шлаг во прав(4 кесички (втор фил) )
Млеко(400 милилитри (втор фил) )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 120 минути
- Започнуваме со подготовка на пандишпанот. Јајцата ги кршиме и ги делиме белките од жолчките. Ги матиме белките со миксер, го додаваме шеќерот и откако белките ќе ја добијат потребната цврстина го исклучуваме миксерот.
- Потоа во садот ги додаваме брашното и мелените ореви и мешаме додека смесата не се соедини. Ја нанесуваме смесата во тава за печење обложена со хартија. Тавата ја ставаме во рерна, печеме 20 минути на 200 степени и ја вадиме од рерна.
- Започнуваме со подготовка на првиот фил. Во тенџере на оган ставаме 1/2 од млекото и го додаваме шеќерот. Преостанатото млеко и брашното ги додаваме во садот со жолчките. Мешаме додека смесата не се соедини. Потоа непрекинато мешајќи со жица ја додаваме смесата во зовриеното млеко во тенџерето на оган.
- Откако кремот ќе ја добие потребната густина го тргаме тенџерето од оган. Во длабок сад со миксер го матиме путерот додека не стане пенест. Го додаваме изладениот крем и матиме додека првиот фил не се соедини.
- Започнуваме со подготовка на вториот фил. Во тенџере на оган го ставаме шеќерот и мешаме со лажица. Откако шеќерот ќе се карамелизира ги додаваме лешниците и промешуваме. Го ставаме грилијашот во тава за печење и оставаме да се излади. Со метален чук го кршиме на пачиња и го миксаме во блендер.
- Во сад за матење со миксер ги матиме прашокот за шлаг и млекото додека шлагот на ја добие потребната цврстина. Во длабок сад ставаме 2/3 од изматениот шлаг и 2/3 од измиксаниот грилијаш. Мешаме со лажица додека вториот фил не се соедни.
- Пандишпанот го вадиме од тавата и му ја отстрануваме хартијата. Го сечеме на 3 еднакви ленти по широчина. Првата лента пандишпан ја ставаме на послужавник и ја премачкуваме прво со првиот, а потоа со вториот фил. Прекриваме со втората лента пандишпан и филуваме по истиот редослед. Ја ставаме третата лента пандишпан и целата торта ја премачкуваме со преостанатиот втор фил.
- Преостанатиот шлаг го полниме во слаткарска ќеса и ја декорираме порната површина на тортата
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во