Рецепти
Фетучини во бел сос
Популарно италијанско јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Фетучини(500 Грама)
Маслиново масло(1 Кафена лажица)
Путер(1 Кафена лажица)
Кромид(1 Главица)
Лук(2 Чешниња)
Хопла(220 Милилитри)
Сирење(2 Супени лажици)
Суво оригано(2 Кафени лажици)
Жалфија(1 Кафена лажица)
Свеж магдонос(1 Китка)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 20 минути
- Сварете ги фетучините во големо тенџере со вода и сол, според упатството.
- Во голема тава загрејте го маслиновото масло и путерот на среден оган.
- Додајте ги лукот и кромидот. Гответе ги една минута со постојано мешање.
- Намалете ја јачината на ринглата на најслабо и постепено додавајте ја хоплата.
- Потоа додајте го крем сирењето.
- Гответе ја смесата околу 5 минути додека да се згусне и сирењето да се растопи.
- На крај, додајте ги сите зачини и добро промешајте. Зачинете со сол и бибер по вкус.
- Сварените фетучини процедете ги од водата и додајте ги во сосот. Промешајте ги за убаво да впијат од сосот од сите страни.
- Оставете ги да отстојат 5 минути пред да ги послужите. Фетучините сервирајте ги во чинија и изрендајте кашкавал по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во