Рецепти
Филе Велингтон
Вкусен гурмански ручек за искусните готвачи
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Говедски бифтек(1,2 Килограм)
Лиснато тесто(500 Грама)
Димена сланина(50 Грама)
Свежи шампињони(200 Грама)
Пилешки џигер(150 Грама)
Кромид(1 Главица)
Јајце(2 )
Доматно пире(1 Супена лажица)
Жолчка од јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Месото се посолува и се наросува со бибер, се мачка со масло и се пече по 10 минуит од секоја страна на скара или ако печете во рерна, се пече 25 минути во рерна на 250 степени.
- Кромидот ситно се сечка, па се пржи со сувото месо.
- Се додаваат ситно сечканите шампињони и пилешките дробови и се динстаат 10-тина минути.
- Потоа се додава доматното пире, се зачинува со сол и бибер и се остава малку да се олади смесата.
- Се додаваат 2 изматени јајца и добро се промешува.
- Лиснатото тесто се сука во форма на правоаголник, па се нанесува 1/3 од приготвениот фил, а врз него месото.
- Врз месото се распоредува преостанатиот фил, па тестото се ролува, така што спојот да биде одозгора.
- Од преостанатото тесто се прават ленти и со нив се украсува ролатот.
- Се мачка со жолчка и се става во тепсија обложена со хартија за печење.
- Се пече 50 минути во рерна на 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во