Рецепти
Француска чоколадна торта
Чоколадно уживање во неколку чекори
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маргарин(265 Грама)
Шеќер(140 Грама)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Јајце(8 )
Мелени ореви(140 Грама)
Црно чоколадо(1 Пакување)
Какао(1 лажица + 1 лажичка )
Шеќер во прав(125 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
Пандишпан:
- Со миксер пенасто се мати 140 г маргарин со 140 г шеќер и 1 пакетче ванилин шеќер.
- Се одделуваат жолчките и белките на 6 јајца.
- Постепено се додава 1 по 1 жолчка во смесата со маргаринот и се мати до изедначување на смесата.
- Потоа се додава 1 лажица какао, 2-3 ребра растопено чоколадо, па 140 г мелени ореви (или лешници).
- 6-те белки пенасто се матат со миксер, се додаваат со останатите состојки и се меша полека со лажица додека се изедначи.
- Смесата се претура во округло тавче намачкано со маргарин и брашно и се пече во загреана рерна на 200 степени.
- Откако убаво ќе се испече пандишпанот, се сече на два еднакви дела.
Фил:
- Пенасто со миксер се мати 125 г путер, 125 г шеќер во прав, 1 пакетче ванилин шеќер и се додаваат 2 жолчки една по една.
- Се додава 1 кафена лажица какао, 3 ребра растопено чоколадо и се продолжува со матење.
- Настрана се матат 2 белки со миксер и потоа се додаваат во смесата, се промешува полека со лажица.
- Оладениот пандишпан се филува со оладениот фил и одозгора тортата се декорира со чоколадни трошки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во