Рецепти
Француска чоколадна торта Ана Ѓорова

Чоколадно уживање во неколку чекори

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маргарин(265 Грама)

Шеќер(140 Грама)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Јајце(8 )

Мелени ореви(140 Грама)

Црно чоколадо(1 Пакување)

Какао(1 лажица + 1 лажичка )

Шеќер во прав(125 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

Пандишпан:

  1. Со миксер пенасто се мати 140 г маргарин со 140 г шеќер и 1 пакетче ванилин шеќер.
  2. Се одделуваат жолчките и белките на 6 јајца.
  3. Постепено се додава 1 по 1 жолчка во смесата со маргаринот и се мати до изедначување на смесата.
  4. Потоа се додава 1 лажица какао, 2-3 ребра растопено чоколадо, па 140 г мелени ореви (или лешници).
  5. 6-те белки пенасто се матат со миксер, се додаваат со останатите состојки и се меша полека со лажица додека се изедначи.
  6. Смесата се претура во округло тавче намачкано со маргарин и брашно и се пече во загреана рерна на 200 степени.
  7. Откако убаво ќе се испече пандишпанот, се сече на два еднакви дела.

Фил:

  1. Пенасто со миксер се мати 125 г путер, 125 г шеќер во прав, 1 пакетче ванилин шеќер и се додаваат 2 жолчки една по една.
  2. Се додава 1 кафена лажица какао, 3 ребра растопено чоколадо и се продолжува со матење.
  3. Настрана се матат 2 белки со миксер и потоа се додаваат во смесата, се промешува полека со лажица.
  4. Оладениот пандишпан се филува со оладениот фил и одозгора тортата се декорира со чоколадни трошки.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: