Рецепти
Француска чоколадна торта Ана Ѓорова

Чоколадно уживање во неколку чекори

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маргарин(265 Грама)

Шеќер(140 Грама)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Јајце(8 )

Мелени ореви(140 Грама)

Црно чоколадо(1 Пакување)

Какао(1 лажица + 1 лажичка )

Шеќер во прав(125 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

Пандишпан:

  1. Со миксер пенасто се мати 140 г маргарин со 140 г шеќер и 1 пакетче ванилин шеќер.
  2. Се одделуваат жолчките и белките на 6 јајца.
  3. Постепено се додава 1 по 1 жолчка во смесата со маргаринот и се мати до изедначување на смесата.
  4. Потоа се додава 1 лажица какао, 2-3 ребра растопено чоколадо, па 140 г мелени ореви (или лешници).
  5. 6-те белки пенасто се матат со миксер, се додаваат со останатите состојки и се меша полека со лажица додека се изедначи.
  6. Смесата се претура во округло тавче намачкано со маргарин и брашно и се пече во загреана рерна на 200 степени.
  7. Откако убаво ќе се испече пандишпанот, се сече на два еднакви дела.

Фил:

  1. Пенасто со миксер се мати 125 г путер, 125 г шеќер во прав, 1 пакетче ванилин шеќер и се додаваат 2 жолчки една по една.
  2. Се додава 1 кафена лажица какао, 3 ребра растопено чоколадо и се продолжува со матење.
  3. Настрана се матат 2 белки со миксер и потоа се додаваат во смесата, се промешува полека со лажица.
  4. Оладениот пандишпан се филува со оладениот фил и одозгора тортата се декорира со чоколадни трошки.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: