Рецепти

Француски компир
Француски специјалитет од компир кој е одлично главно јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(1 Килограм)
Домат(1 )
Рузмарин(малку )
Моцарела сирење(125 Грама)
Лук(1 Чешне)
Јајце(4 )
Млеко(100 Милилитри)
Печеница(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Компирот се вари со лушпа 30 минути.
- Доматот се лупи, се вадат семките и се сечка на ситни коцки. И моцарелата се сечка ситно. Чешнето лук се ренда на ситно ренде, а печеницата се сечка на коцки.
- Јајцата се матат заедно со млекото и со рузмаринот, се додаваат сол и бибер.
- Компирот се лупи и се сече на плочки со иста дебелина. Во подмачкано тавче со путер се редат наизменично компирот, доматот, моцарелата и печеницата.
- Францускиот компир одозгора се полева со млеко измешано со јајца и со пармезан и се пече 30-40 минути во загреана рерна на 220 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во