Рецепти
Гиро
Домашно гиро со чадено месо и цаѕики сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(100 Милилитри)
Квасец(1/4 )
Сол(малку )
Брашно(по потреба )
Чаден пилешки стек(500 Грама)
Лук(1 Чешне)
Павлака(4 Супени лажици)
Мајонез(1 Супена лажица)
Кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
ТОРТИЉИ:
- Се замесува тесто со 100 мл топла вода, квасец, сол и брашно, па се остава да стаса.
- Потоа се прават мали топчиња со големина на лимон, се расукуваат на тенки кругови и се пржат во тава од двете страни, како палачинки.
ФИЛ:
- Чаденото месо исечете го на тенки парченца или исцепкајте го и стоплете го во микробранова печка или по желба малку запржете го.
ЦАЅИКИ СОС:
- Чешнето лук исечкајте го ситно, а киселите кратавички изрендајте ги или исечкајте ги во сечко.
- Ставете ги во сад и измешајте ги со мајонезот и павлаката додека смесата не се соедини.
- Тортиљите премачкајте ги прво со сосот, додајте малку сенф, па ставете го филот. Додајте го кромидот исечкан на кругови, доматот и по желба малку помфрит. Затворете го гирото со дрвени чепкалки и додајте сол, кечап и мајонез по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во