Рецепти

Глазирани стапчиња со ореви
Десерт од ореви и какао во чоколадо
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
Шеќер(120 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Маргарин(210 Грама)
Мелени ореви(150 Грама)
Жолчка од јајце(1 )
Рум(1 Супена лажица)
Шеќер во прав(1 Супена лажица)
Какао(2 Супени лажици)
Млеко(1 Супена лажица)
Црно чоколадо(60 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути + 30 минути да отстои тестото
- Брашното просејте го заедно со печивото, па во нив раздробете 150 грама маргарин.
- Додајте ги потоа ванилиниот шеќер, 120 грама шеќер, мелените ореви, жолчката, румот и брзо замесете тврдо тесто.
- Поделете го тестото на два дела. Во едната половина додајте мешавина од какао, 1 лажица шеќер во прав и млеко. Двете теста оставете ги да отстојат половина час.
- Тестата расукајте ги во еднакво дебела кора, исечете ги на 5 см долги парчиња и печете ги 15-20 минути на умерена температура.
- Печените стапчиња глазирајте ги до половина или целите.
*Глазура: стопете го чоколадото и 60 грама путер на пареа врз сад со вода и добро промешајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во