Рецепти
Глазирани стапчиња со ореви Ана Ѓорова

Десерт од ореви и какао во чоколадо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Шеќер(120 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Маргарин(210 Грама)

Мелени ореви(150 Грама)

Жолчка од јајце(1 )

Рум(1 Супена лажица)

Шеќер во прав(1 Супена лажица)

Какао(2 Супени лажици)

Млеко(1 Супена лажица)

Црно чоколадо(60 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути + 30 минути да отстои тестото

  1. Брашното просејте го заедно со печивото, па во нив раздробете 150 грама маргарин.
  2. Додајте ги потоа ванилиниот шеќер, 120 грама шеќер, мелените ореви, жолчката, румот и брзо замесете тврдо тесто.
  3. Поделете го тестото на два дела. Во едната половина додајте мешавина од какао, 1 лажица шеќер во прав и млеко. Двете теста оставете ги да отстојат половина час.
  4. Тестата расукајте ги во еднакво дебела кора, исечете ги на 5 см долги парчиња и печете ги 15-20 минути на умерена температура.
  5. Печените стапчиња глазирајте ги до половина или целите.

*Глазура: стопете го чоколадото и 60 грама путер на пареа врз сад со вода и добро промешајте.

Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: