Рецепти
Говедско месо со лук и ѓумбир
Говедско месо во вкусен сос кој нема да Ве остави рамнодушни
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лук(3 Чешниња)
Ѓумбир(1 )
Кафеав шеќер(1/4 Чаша)
Соја сос(3 Супени лажици)
Оцет(1 Супена лажица)
Бибер(1 Прстофат)
Сол(1 Прстофат)
Говедско филе на парчиња(700 Грама)
Спанаќ(700 Грама)
Коријандер(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Изблендирајте 2 чешниња лук, ѓумбир, кафеав шеќер, соја сос, оцет, сол и бибер, а потоа ставете ја смесата во мала загреана тава да додека не зоврие, па тргнете настрана.
- Говедското филе исушете го со салфетка, зачинете го по вкус, ставете му масло и пржете го во друга тава со 1/2 супена лажица загреано масло по 3 – 5 минути од двете страни, а потоа ставете го во чинија настрана.
- Во меѓувреме убаво измијте го и исечкајте го спанаќот и пропржете го во тенџере заедно со 1 чешне лук, сол и бибер по желба.
- Ставете го сосот од малата тава повторно на оган и додајте го исечканиот коријандер и кратко промешајте. Полијте го сосот врз месото, додајте го спанаќот, декорирајте со коријандер и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во