Рецепти
Гријаж торта
Одлична торта за крајот на некоја посвечена церемонија
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ореви(600 Грама)
Шеќер(620 Грама)
Млеко(8 Супени лажици)
Јајце(8 )
Црно чоколадо(400 Грама)
Путер(500 Грама)
Брашно(1-2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- 600 грама ореви се пржат со 300 грама шеќер и се ладат во подмачкано тавче. Се мелат на машина за ораси. Измелената смеса се става во подмачкано тавче и се дели на 4 дела.
- Се прават 4 кори. За да се направи една кора потребно е 6 јајца да се изматат со 6 лажици шеќер, 1-2 лажици брашно и еден дел од мелените ореви. Се пече во подмачкан плех и хартија. Оваа постапка се повторува 4 пати за четирите кори.
- За филот потребно е 8 лажици млеко, 320 грама шеќер и 8 јајца да се матат на пареа за да настане густ крем. Се додава 400 грама чоколадо.
- Посебно се мати 500 грама путер и се меша со кремот.
- Корите се редат една врз друга, а измеѓу нив се става од филот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во