Рецепти
Гријаж торта Ана Ристеска

Одлична торта за крајот на некоја посвечена церемонија

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ореви(600 Грама)

Шеќер(620 Грама)

Млеко(8 Супени лажици)

Јајце(8 )

Црно чоколадо(400 Грама)

Путер(500 Грама)

Брашно(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. 600 грама ореви се пржат со 300 грама шеќер и се ладат во подмачкано тавче. Се мелат на машина за ораси. Измелената смеса се става во подмачкано тавче и се дели на 4 дела.
  2. Се прават 4 кори. За да се направи една кора потребно е 6 јајца да се изматат со 6 лажици шеќер, 1-2 лажици брашно и еден дел од мелените ореви. Се пече во подмачкан плех и хартија. Оваа постапка се повторува 4 пати за четирите кори.
  3. За филот потребно е 8 лажици млеко, 320 грама шеќер и 8 јајца да се матат на пареа за да настане густ крем. Се додава 400 грама чоколадо.
  4. Посебно се мати 500 грама путер и се меша со кремот.
  5. Корите се редат една врз друга, а измеѓу нив се става од филот.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: