Рецепти
Гријаж торта Ана Ристеска

Одлична торта за крајот на некоја посвечена церемонија

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ореви(600 Грама)

Шеќер(620 Грама)

Млеко(8 Супени лажици)

Јајце(8 )

Црно чоколадо(400 Грама)

Путер(500 Грама)

Брашно(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. 600 грама ореви се пржат со 300 грама шеќер и се ладат во подмачкано тавче. Се мелат на машина за ораси. Измелената смеса се става во подмачкано тавче и се дели на 4 дела.
  2. Се прават 4 кори. За да се направи една кора потребно е 6 јајца да се изматат со 6 лажици шеќер, 1-2 лажици брашно и еден дел од мелените ореви. Се пече во подмачкан плех и хартија. Оваа постапка се повторува 4 пати за четирите кори.
  3. За филот потребно е 8 лажици млеко, 320 грама шеќер и 8 јајца да се матат на пареа за да настане густ крем. Се додава 400 грама чоколадо.
  4. Посебно се мати 500 грама путер и се меша со кремот.
  5. Корите се редат една врз друга, а измеѓу нив се става од филот.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: