Рецепти
Хавана торта Ана Ѓорова

Бела декоративна торта со фил од ореви и наполитанки за секаква пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(1 Литар)

Шеќер(100 грама + 12 лажици )

Желатин(3 кесички мелен )

Шлаг крем ванила(3 Пакувања)

Мелени ореви(100 Грама)

Наполитанки(10 Парчиња)

Шлаг во прав(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Од 1 л млеко се одвојуваат 100 мл кои се матат со желатинот и со 12 лажици шеќер, а преостанатите 900 мл млеко се ставаат на оган да зовријат.
  2. Кога млекото ќе зоврие, се додава изматениот желатин, се меша и се остава повторно да зоврие. Се трга од оган и се остава да се излади.
  3. Кога ќе се излади смесата, се додава шлаг-крем, 1 шолја млеко и шлаг-пена, па се мати со миксер додека се добие хомогена и густа смеса.
  4. На оган се става тава без масло, се истура 100 г шеќер да се растопи. Се трга од оган и се остава да се излади. Потоа се додаваат мелени ореви и наполитанки (претходно сомелени).
  5. Дното на поголемо тенџере или калап се посипува со ореви, па се истура 1/3 од кремот. Потоа се нанесува 1/2 од смесата со ореви и наполитанки. Одозгора се излива 1/3 крем, па се нанесува преостанатиот дел од смесата со наполитанки.
  6. На крај се излива преостанатата третина од кремот и се остава да преноќи во ладилник.
  7. Пред сервирање, тенџерето се превртува врз сад за торта, а одозгора се декорира со шлаг и со ореви.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: