Рецепти
Холандски сос од лимонов сок
Сос кој совршено оди со аспарагус или варена зелка, а може да Ви послужи и во комбинација со бело пилешко месо и риба
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Жолчка од јајце(2 )
Вегета(1 Супена лажица)
Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)
Вода(2.5 Децилитри)
Путер(100 Грама)
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во тенџере на оган ставете 2.5 децилитри вода, вегета и малку варете, а потоа ставете настрана да се олади.
- Измешајте ги жолчките со густин (може да употребите и брашно), додајте ја водата и гответе на пареа. Мешајте со маталка додека смесата не се згусне и не стане кремаста.
- Стопете го путерот и потоа веднаш додајте го во кремастата смеса. Додајте лимонов сок и бибер и убаво промешајте. Прелијте го сосот врз јадењето додека е сè уште топол.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во