Рецепти
Имам бајалди Ана Ѓорова

Турски специјалитет со модри патлиџани, погодно за вечера или предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(4 )

Модар патлиџан(4 )

Лук(400 Грама)

Свеж магдонос(1 Китка)

Масло(1 Децилитар)

Вегета(1 Супена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Модрите патлиџани излупете ги така што еден дел е лупен друг не (шарено), отстранете им ја дршката, исечете ги долж на половина и оставете ги да отстојат во солена вода 1 – 2 часа.
  2. Потоа исцедете ги, исушете ги со крпа и пропржете ги на загреано масло. Кога ќе омекнат, оставете ги во чинија настрана.
  3. Исечкајте го лукот и пропржете го на маслото заедно со исечканите домати. Гответе додека смесата не зоврие и не испари течноста, при тоа мешајте постојано. Додајте исечкан магдонос, сол, бибер и вегета и убаво промешајте.
  4. Модрите патлиџани ставете ги во намрсена тава, наполнете го убаво секое од парчињата од смесата со лук и домати, а остатокот прелијте го врз модрите патлиџани. Додајте 1 – 2 децилитри вода и печете во загреана рерна на 200°C околу 30 – 35 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: