Рецепти
Имам бајалди Ана Ѓорова

Турски специјалитет со модри патлиџани, погодно за вечера или предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(4 )

Модар патлиџан(4 )

Лук(400 Грама)

Свеж магдонос(1 Китка)

Масло(1 Децилитар)

Вегета(1 Супена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Модрите патлиџани излупете ги така што еден дел е лупен друг не (шарено), отстранете им ја дршката, исечете ги долж на половина и оставете ги да отстојат во солена вода 1 – 2 часа.
  2. Потоа исцедете ги, исушете ги со крпа и пропржете ги на загреано масло. Кога ќе омекнат, оставете ги во чинија настрана.
  3. Исечкајте го лукот и пропржете го на маслото заедно со исечканите домати. Гответе додека смесата не зоврие и не испари течноста, при тоа мешајте постојано. Додајте исечкан магдонос, сол, бибер и вегета и убаво промешајте.
  4. Модрите патлиџани ставете ги во намрсена тава, наполнете го убаво секое од парчињата од смесата со лук и домати, а остатокот прелијте го врз модрите патлиџани. Додајте 1 – 2 децилитри вода и печете во загреана рерна на 200°C околу 30 – 35 минути.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: