Рецепти
Имам бајалди
Турски специјалитет со модри патлиџани, погодно за вечера или предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Домат(4 )
Модар патлиџан(4 )
Лук(400 Грама)
Свеж магдонос(1 Китка)
Масло(1 Децилитар)
Вегета(1 Супена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Модрите патлиџани излупете ги така што еден дел е лупен друг не (шарено), отстранете им ја дршката, исечете ги долж на половина и оставете ги да отстојат во солена вода 1 – 2 часа.
- Потоа исцедете ги, исушете ги со крпа и пропржете ги на загреано масло. Кога ќе омекнат, оставете ги во чинија настрана.
- Исечкајте го лукот и пропржете го на маслото заедно со исечканите домати. Гответе додека смесата не зоврие и не испари течноста, при тоа мешајте постојано. Додајте исечкан магдонос, сол, бибер и вегета и убаво промешајте.
- Модрите патлиџани ставете ги во намрсена тава, наполнете го убаво секое од парчињата од смесата со лук и домати, а остатокот прелијте го врз модрите патлиџани. Додајте 1 – 2 децилитри вода и печете во загреана рерна на 200°C околу 30 – 35 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во