Рецепти
Интегрален колач од јаболки
Вкусен десерт што ќе го обожавате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Интегрално пченично брашно(140 Грама)
Јаболко(5-6 )
Суво грозје(100 Грама)
Јајце(5 )
Путер(130 Грама)
Ореви(50 Грама)
Лимон(1 )
Рум(5 Супени лажици)
Мед(3 Супени лажици)
Прашок за печиво(3 Кафени лажици)
Сол(1 Прстофат)
Слатка павлака(4 Децилитри)
Шеќер(1,5 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Сувото грозје оставете го потопено во румот.
- Лимонот убаво измијте го и изрендајте ја кората, а сокот исцедете го.
- Јаболките излупете ги, исчистете ги и исечкајте ги на парчиња, па потопете ги со сокот од лимон.
- Изматете ги путерот и медот да добиете кремаста смеса, па додајте 2 јајца и продолжете со матење.
- Измешајте ги брашното и печивото со прстофат сол и со ренданата кора од лимон.
- Додајте половина од сувото грозје со румот.
- Садот за печење намастете го и набрашнете го, ставете ја смесата и одозгора ставете ги парчињата јаболко, остатокот од сувото грозје и сечкани ореви.
- Изматете 2 јајца и шеќерот со миксер, додајте ја изматената слатка павлака, зачинете со цимет и измешајте со лажица.
- Смесата претурете ја врз колачот во садот за печење, ставете го садот во рерна и печете 50 минути на 190 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во