Рецепти
Интегрални соленки
Домашни, интегрални грицки со сусам и сончоглед со одличен вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бело вино(250 Милилитри)
Масло(200 Милилитри)
Сол(2 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Сусам(200 Грама)
Сончоглед(100 Грама)
Интегрално пченично брашно(1 Килограм)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Сусамот и лупениот сончоглед се пржат во длабок сад само малку колку да поруменат.
- Во друг подлабок сад се става маслото, виното, солта, прашакот за печиво, па се додаваат сусамот, сончогледот и околу еден килограм брашно или колку што ќе биде потребни за да се замеси тесто, не многу меко, но не и премногу тврдо.
- Од замесеното тесто потоа се расукува кора, а од кората се сечат лентички по должина на тестото.
- Лентите се сечат на помали парчиња со должина најмногу од 10-тина сантиметри, па тие ленти се редат во подмачкана тепсија и се ставаат да се печат во загреана рерна додека да се испечат.
- Се сервираат и топли и ладни.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во