Рецепти
Интегрални соленки Ана Ѓорова

Домашни, интегрални грицки со сусам и сончоглед со одличен вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бело вино(250 Милилитри)

Масло(200 Милилитри)

Сол(2 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Сусам(200 Грама)

Сончоглед(100 Грама)

Интегрално пченично брашно(1 Килограм)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Сусамот и лупениот сончоглед се пржат во длабок сад само малку колку да поруменат.
  2. Во друг подлабок сад се става маслото, виното, солта, прашакот за печиво, па се додаваат сусамот, сончогледот и околу еден килограм брашно или колку што ќе биде потребни за да се замеси тесто, не многу меко, но не и премногу тврдо.
  3. Од замесеното тесто потоа се расукува кора, а од кората се сечат лентички по должина на тестото.
  4. Лентите се сечат на помали парчиња со должина најмногу од 10-тина сантиметри, па тие ленти се редат во подмачкана тепсија и се ставаат да се печат во загреана рерна додека да се испечат.
  5. Се сервираат и топли и ладни.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: