Рецепти
Интегрални соленки Ана Ѓорова

Домашни, интегрални грицки со сусам и сончоглед со одличен вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бело вино(250 Милилитри)

Масло(200 Милилитри)

Сол(2 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Сусам(200 Грама)

Сончоглед(100 Грама)

Интегрално пченично брашно(1 Килограм)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Сусамот и лупениот сончоглед се пржат во длабок сад само малку колку да поруменат.
  2. Во друг подлабок сад се става маслото, виното, солта, прашакот за печиво, па се додаваат сусамот, сончогледот и околу еден килограм брашно или колку што ќе биде потребни за да се замеси тесто, не многу меко, но не и премногу тврдо.
  3. Од замесеното тесто потоа се расукува кора, а од кората се сечат лентички по должина на тестото.
  4. Лентите се сечат на помали парчиња со должина најмногу од 10-тина сантиметри, па тие ленти се редат во подмачкана тепсија и се ставаат да се печат во загреана рерна додека да се испечат.
  5. Се сервираат и топли и ладни.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: