Рецепти
Ирски колачи со јаболко Ана Ѓорова

Одличен рецепт за десерт за љубителите на јаболките

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Путер(150 Грама)

Шеќер(120 Грама)

Јајце(1 )

Јаболко(3 благи )

Прашок за печиво(1 и пол лажичка )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Јаболките добро измијте ги, излупете ги и исчистете ги од семките и од дршките. Печете ги во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.
  2. Во меѓувреме замесете тесто од брашното, печивото, путерот (претходно оставете го да омекне на собна температура и исечете го на коцки), шеќерот и јајцето.
  3. Тестото формирајте го во топка, обвиткајте го во проѕирна хартија и оставете го 1 час во фрижидер.
  4. Замесете го тестото со дебелина од околу 3 мм, па сечете го на кругови со околу 5 см дијаметар.
  5. Печените јаболки изблендирајте ги.
  6. Круговите тесто поделете ги во две еднакви купчиња: во едната половина ставете лажичка јаболко во средината на секое тесто, па покријте ги со другата половина тесто.
  7. Печете ги колачите во претходно загреана рерна на 180 степени, 15 минути.
  8. Оставете да се оладат, па посипете ги со цимет и шеќер во прав.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: