Рецепти

Истарски канелони со сос од домати
Полнети похувани канелони на истарски начин, со шунка, пршут, печурки и кравјо сирење – совршен избор за брз и вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Палачинки(8 )
Младо кравјо сирење(200 Грама)
Пршута(50 Грама)
Шунка(80 Грама)
Свежи шампињони(80 Грама)
Јајце(2 )
Леб(80 Грама)
Домат(200 Грама)
Бибер(1 Кафена лажица)
Вегета(1 Кафена лажица)
Масло(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Пршутата и шунката исечете ги на ситни коцки, а исчистените шампињони на листови.
- На малку масло кратко пропржете ги прво пршутата и шунката, а потоа додајте ги шампињоните и биберот.
- Одвојте 1/3 од смесата во тавата, а останатиот дел пржете го со пасирано свежо кравјо сирење.
- Со добиената смеса наполнете ги палачинките и свиткајте ги како канелони.
- Полнетите канелони премечкајте ги со разматени јајца, извалкајте ги во лебни трошки (за панирање на канелоните најдобро е да искористите постар леб), а потоа пржете ги во врело масло.
- Преостанатиот сос измешајте го со парчиња исечкан домат, малку разредете го, зачинете го со вегета и послужете го со готовите канелони. Декорирајте со маслинки и парчиња пршут, а по желба наросете и пармезан.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во